IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кензо продаде антикварната си колекция за 1,9 млн. евро

Японският моделиер реши да се раздели с колекцията си, след като се премести от просторната си къща в по-малко жилище в Париж

14:25 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кензо продаде антикварната си колекция за 1,9 млн. евро

Японският моделиер Кензо Такада, основател на известната марка Kenzo, получи от продажбата на част от антикварната си колекция 1,9 млн. евро, съобщи AFP. Продажбата е станала по време на двудневен аукцион в Париж.


На търга са предложени малко над 1000 произведения на изкуството, главно от Азия, като близо една четвърт от тях не са били продадени.


За най-висока цена от антикварната колекция на Кензо са продадени на търга златна статуетка от VIII век – за 108 хил. евро, статуя на Буда, изработена в древна Бирма – за 64 хил. евро. За сравнително високата цена от около 10 хил. евро е продадена на аукциона в Париж и индийска кукла, а също и кимоно от колекцията на Кензо – за 19 хил. евро.


Не са се намерили купувачи обаче на древна фигурка на коне от времето на китайската династия Хан и лакирани предмети от XVI-ти век.


Кензо Такада, сега 70-годишен, още преди 10 години напусна модния бизнес (сега неговата марка принадлежи на концерна LVMH), е решил да се раздели с антикварната си колекция, след като се е преместил от просторната си къща в не много голямо жилище в центъра на Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още