IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес обяд – къде може да сгафим?

По време на бизнес обяд с партньори от други страни познаването на местните традиции и култура може да окаже от полза при преговори и да ви предпази от грешки в общуването

13:16 | 18.06.09 г.
Бизнес обяд – къде може да сгафим?

Бизнес обядът е често срещано явление в много страни по света. Храната сама по себе си е най-яркият символ на една култура и е нещо, с което хората се гордеят и споделят с гостите си. Разлика има както в храната на различните народи, така и в етикета и традициите по време на самия обяд.

 

В някои култури бизнес обядът е време за разговори и заздравяване на приятелските отношения, в други просто време за „презареждане”, по време на което хората продължават да говорят за работа.

 

Ако обаче едно нещо в България е прието и нормално по време на такъв тип срещи, на други места може да се окаже абсолютно неподходящо и да ни постави в неприятна ситуация. И макар и да не е нужно да се спазват някакви правила от придворен етикет, нито да се прибягва до услугите на протоколчик, хубаво е да се провери предварително дали там, където отиваме, не ни „дебне“ някоя конфузна ситуация, която можем да предотвратим.

 

Великобритания

 

В Обединеното кралство на обяда не се отделя особено значение. Голяма част от работещите често хапват сандвич в офиса или на крак. Бизнес срещите обикновено се състоят в ресторант или близкия пъб.

 

Британците държат на личното си пространство и поставят граница между работата и свободното си време. Разчупването на прекалено сериозния разговор за работа може да се осъществи с помощта на теми като спорт, политика и разбира се - времето.

 

Не подхващайте твърде фриволни и „неофициални“ теми, понякога приятелското отношение може да бъде възприето като нетактичност или дори липса на възпитание.

 

На масата е ясно – нож и вилица задължително. Взимането на парче пица в ръка например няма да се погледне с добро око. По принцип навсякъде е така, но за англичаните още повече. Ако искате да си сипете от купа, която се намира в другия край на масата, не се пресягайте през останалите, а учтиво помолете някого да ви я подаде. Веднъж щом са ви я подали, няма да се отказвате, дори и отблизо съдържанието на купата да не ви се вижда вече толкова привлекателно.

 

Никакво викане на масата, шумен говори или смях. Поне в очите на по-консервативните това също ще се възприеме като знак за ниска култура.

 

Япония

 

Обядът там е основното ядене през деня. Ето защо за него има известни традиции. Макар често срещани да са ресторантите от западен тип с модерно обзавеждане, много популярни са и типичните японски ресторанти с ниски маси, в които клиентите седят върху възглавнички на пода.

 

За използването на пръчиците за хранене съществуват определени правила – когато приключите с храненето и пръчиците вече не ви трябват, ги поставете пред себе си с връхчетата наляво, не ги поставяйте кръстосани в чинията и не подавайте храна на друг с тях.

 

Забождането на пръчиците в купичката с храната пък изобщо не трябва да се случва. Смята се много лош знак и поличба за предстояща смърт. Обикновено така се поставят пръчиците само при погребения, така че на бизнес обяд този жест определено не е подходящ.

 

Когато консумирате алкохол, изчакайте, докато всеки получи напитката си и помогнете при наливането, вместо да сипете само на себе си и да оставите другите да се самообслужат. Освен това трябва да се има предвид, че японците пият малко и лесно се напиват. Тоест не прекалявайте с напитките, за да не се налага домакините да ви „догонват“ и в един момент да не е ясно дали говорите с бизнеспартньори, или си говорите сами.

 

Разговорите по време на хранене в Япония са по-спокойни, ето защо не се чувствайте длъжни да забавлявате хората по време на обяд. Най-удачно е да се наслаждавате на обяда и на гостоприемството на домакините си.

 

Близкия изток

 

Обядът е време, в което да вкусите добра храна и да проведете интересни разговори. Работните въпроси не са удачна тема за дискусия, тъй като по това време хората на изток релаксират от горещината навън.

 

Бизнес обядът е време, в което се изграждат по-топли връзки и отношения между партньорите, ето защо наблегнете на теми като спорт или задавайте въпроси за страната и обичаите, културата и историята.

 

Бъдете деликатни с теми като политика и религия, за да не обидите домакините си – в някои страни на изток това са особено чувствителни въпроси. Същото важи и за по-лични неща, свързани със семейството.

 

Традиционно в повечето страни на изток храната се поднася на пода. Ако попаднете в такава ситуация кръстосайте крака и седнете на земята, никога не ги протягайте напред. Етикетът изисква да се хранете с дясната ръка, а лявата да не използвате нито за приборите, нито за да подавате нещо на седящите до вас.

 

Ако във вашата бизнес делегация има дама, по-добре е тя да не остава насаме с домакините, не за друго, а защото това ще внесе притеснение у тях. Поне в някои страни е така.

 

България

 

У нас продължават да важат поне 60% от общовалидните правила по света. Ако искате да впечатлите гостите си е добре да проучите техните традиции, което е признак на уважение, добра култура и умение за водене на преговори. Добрата новина е, че сте на собствна територия и дори да не направите нещо както трябва, винаги можете да измъкнете с това, че тук просто така е прието. И все пак, ако срещата е важна и от нея зависи бъдещето на компанията ви, проучете внимателно гостите си, вкусовете и предпочитанията им както за храна, така и за обстановка, музика или етикеция по време на храненето. Подберете темите за разговор и направете план, по който да протече срещата като домакин.

 

Ако срещата ви е със сънародник това ви улеснява много и всичко зависи от умението ви да преговаряте, няма как да се скриете зад езиковата бариера или културните различия

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още