IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ядем по-малко месо заради кризата

С разрастването на финансовата криза потреблението на месни продукти пада и зеленчуците от гарнитура често се превръщат в основно ястие

16:49 | 17.06.09 г.
Ядем по-малко месо заради кризата

Чистото месо е една от най-скъпите храни. Напоследък, поради световната криза, се забелязва намаление в потреблението му по света. Проучване в САЩ сочи, че спадът в консумацията на месо се равнява на 7% на годишна база за 2008 година спрямо предходната.

Това принуждава производителите да предприемат маркетингова кампания за стимулиране на потреблението – клипче в YouTube например учи как се приготвят вкусни хапки от по-евтино месо, а обикновените и евтини месни ястия придобиват екзотични имена, за да привлекат клиентите в заведенията. 
 

 

Медии и издатели също отбелязват нарасналия брой на вегетарианците и го обвързват с кризата. Днес в САЩ проучванията сочат, че производството и потреблението на месо ще намалее толкова драстично за първи път от 1973 година насам.


Няма никаква гаранция, че след кризата почитателите на естествените протеини няма да се завърнат отново към месната храна. Дотогава обаче моментът е изключително подходящ за все по-дълбоко навлизане на пазара на разнообразна вегетарианска литература, режими за здравословно хранене без месо и за производителите и търговците на протеинови заместители.  

 

За България тенденция за намаляване консумацията на месо не се забелязва. Според статистиката на страната ни консумацията на месо у нас расте прогресивно в последните десет години, като от 1998 година до днес тя се е увеличила средно с пет килограма годишно на домакинство. През последните месеци пък не сме намалили драстично покупките на месни продукти заради кризата, въпреки че има известно понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още