IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жените пият колкото мъжете

Проучване сочи, че съревнованието между жените и мъжете се пренася и в чашката, четири на всеки десет жени признават, че прекаляват с алкохола поне веднъж седмично

13:08 | 16.06.09 г.
Жените пият колкото мъжете
Лекарите забелязват повишаване на броя на младите жени на възраст между двадесет и тридесет години с оплаквания и поражения на черния дроб. Причината е както в стреса, натовареното ежедневие и еманципацията на женското съсловие, така и навлязлата напоследък мода за чаша вино или коктейл след работа, пред телевизора или с хубава книга.

Медиите създават и позитивни реклами, в които нежни създания често са прекалили с алкохола. Така например изследване на британската статистическа служба показва, че 40% от жените на възраст между 16 и 24 години признават, че поне веднъж седмично прекаляват с питиетата. При мъжете този процент е 44% като за последните десет години е паднал с осем процентни пункта от 52% за 1999 година. В резултат броят на жените, които в наши дни не ограничават алкохола, почти се е изравнил с този на мъжете.

Задръжките падат
 
Всеобщото схващане, че жените стават по-разкрепостени след определено количество алкохол, не е единствената причина дамите да изпадат в безпомощни състояния, докато се забавляват. В миналото именно мъжете са пиели за кураж и самочувствие – култура, която е взаимствана днес и от женското съсловие.

В допълнение цената на алкохола днес е по-ниска от всякога, местата, от които може да се закупи градусова напитка са денонощно отворени и няма почти никакви ограничения за консумацията. Силен е и маркетинговият подход на барове и дискотеки - така наречените „lady’s night”, когато питието за жени е безплатно. В резултат броят на пристрастените към алкохола жени все повече нараства в световен мащаб. За сравнение нормата на жена със средно тегло е една бира или чаша вино на ден.

Допълнителен стимул за повишаване консумацията на алкохол при жените спрямо мъжете е и формата за прекарване на свободното време. Докато три от всеки четири мъже взимат участие в различни спортове и физически активни занимания, същият брой жени прекарват почивката си в пазаруване, което задължително завършва в заведение с приятелка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още