IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Десет начина за преодоляване на паниката

Как да се справим с учестения пулс, чувството за страх и опасението, че ни грози голяма опасност

10:01 | 12.06.09 г.
Десет начина за преодоляване на паниката

Един на всеки десет човека изпитва чувство на паника всеки ден. Симптомите са оставане без дъх, ускорено сърцебиене, болки в гърдите, чувство на отпадналост, топли или студени вълни по цялото тяло, усещане на страх. Чувството на паника може да е изключително кратко, но може да остане и няколко часа.

При ситуация на паника дишането се учестява. Направете усилие да го нормализирате с помощта на книжен плик или просто дишайки в шепи.

Честите упражнения помагат за отделяне на допълнителния адреналин. Избягвайте цигари и алкохол и поддържайте нормални нива на кръвната захар с редовно хранене и добър режим.

Не се борете с чувството за паника – представете си, че се носите над симптомите и те отшумяват. Ако се напрягате допълнително дори с цел да се успокоите, това ще доведе до изтощително натоварване за организма ви.

Не складирайте негативните емоции. По-добре намерете човек, който да ги разсее – член на семейството ви, приятел, или просто се отдайте на хубави спомени.

Фокусирайте се върху външен фактор по време на паниката – хубава музика или друго приятно занимание, което да ви разсее, докато паниката отмине.

Научете една проста техника за отпускане – затворете очи, вдишайте и издишайте дълбоко и бавно. Усетете местата на напрежение и си представете, че изчезват. После мислено минете през цялото тяло и си наложете всяка част от тялото да се отпусне, представяйки си как се затопля и олеква. Упражнението продължава 20 минути, след което отново вдишайте дълбоко и се протегнете.

Твърдо си кажете, че тези симптоми не са нищо друго освен свръхчувствителност на нервната ви система. Това е временно положение, което медицински не е нещо опасно или сериозно.

Научете се да се освобождавате от излишния стрес – изразявайте емоциите си и желанията си пред другите, не ги задържайте в себе си.

Говорете за това, което ви вълнува, не се обръщайте към себе си и не таете мислите и чувствата си. Ако пристъпите на паника все пак са сериозни, потърсете терапия или курсове за лечение, които ще ви препоръчат леки медикаменти за успокоение и в които ще се научите как да се справяте с напрежението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още