IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Простички начини за здравословен живот

Напоследък много се заговори за здравословния начин на живот – без пушене, алкохол, екологично чиста храна и много движение... звучи просто

09:46 | 16.06.09 г.
Простички начини за здравословен живот

Eдна от тайните на здравословния живот е в малките промени – повече стъпки, допълнителна чаша вода – това са само някои неща, които могат да поставят началото, без напълно да променяте живота си. 

 

Основен проблем на модерния човек е обездвижването – всеки знае, че движението е важно и полезно, но го отбягва основно заради схващането, че губи време. Но всъщност и най-строгите диети не могат да заменят раздвижването, дори и най-малкото – като домакинстването, градинарството или просто една разходка.

 

Привикването към повече движения избавя организма от редица рискове – сърдечни заболявания, диабет, заздравява ставите, повишава и подобрява гъвкавостта, подобрява костната маса, предотвратява възникването на остеопороза и фрактура, подобрява настроението и избавя от депресия, повишава самооценката и премахва стреса. Ето защо ако целта е просто малка промяна, не толкова драстично отслабване, положителните свойства на раздвижването стават още по-силни.

 

Проучване сочи, че при отстраняване само на 10% от теглото значително се намалява холестеролът, кръвното налягане се нормализира и се удължава продължителността на живот.

 

Мързеливи начини за раздвижване

 

Като начало може да започнете със съставяне на списък с нещата, които правите обикновено през деня. Ако повечето от тях включват стоене на едно място или седене – помислете кои от тях може да замените с по-активни действия.

 

Може да започнете с изключване на телевизора. Веднъж седмично просто натиснете копчето за изключване и се отдайте на занимание със семейството си – игра в парка, разходка или нещо друго, различно от седене в канапето.

 

Намерете кратък път за стигане до работа – това, освен да пристигнете в добро настроение на работното си място заради освежаващата разходка, може да ви помогне да срещнете нов познат, който също е избрал алтернативата пред колата или градския транспорт.

Направете си малки хитринки за раздвижване – когато получите мейл, станете и си налейте вода, разхождайте домашния любимец по-дълго и т.н.

 

Разчиствайте – домашната работа, градинарството, изкачването на стълби, миенето на пода – тези действия може и да не горят много калории, но поне ще помогнат да поддържате дома си чист.

 

Движете се с телефона в ръка – докато провеждате разговор може да се разхождате, а не да седите неподвижно на едно място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още