IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прекомерното затлъстяване води до деменция

Учени откриват зависимостта между килограмите и паметливостта

17:01 | 01.06.09 г.
Прекомерното затлъстяване води до деменция
Учени от Оклахома, Калифорния открили, че наднорменото тегло в средна възраст може да доведе до риск от деменция в по-късен етап от живота на човек. Според проучването, провеждано в продължение на 27 години, 30-40 годишните хората с индекс на теглото 30 и отгоре са застрашени от забавяне на паметта на стари години с 74% повече, от връстниците си, които са в норма.  

Не само свръх голямото наднормено тегло носи опасност от дисфункция на мозъка. Онези, които имат маса с индекс 25-29,9 също са застрашени.

Оказва се, че най-безрисковото тегло е в порядъка на индекса 18,6 – 24,9, който  се определя на база съотношение тегло и ръст в метри. Формулата за определяне на индекса за маса на тялото е теглото в килограми разделено на ръста в метри на квадрат.
 
Пълнотата в горната част на гърба и ръцете също е предпоставка за забавяне на паметта. Наблюдението е направено както за жени, така и за мъже.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още