IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дрес код в Белия дом

Републиканец и демократ – разликата в политическите настроения е видна дори в тона, с който се посрещат гостите на Белия дом

16:11 | 04.06.09 г.
Дрес код в Белия дом
 От тази година, след драматичен, но демократичен избор, Америка може да се похвали с първия в историята си цветнокож президент. С него, освен надежди за светлото бъдеще на страната и изход от кризата, дойдоха и редица промени в политиката, социалните дейност и ... визията на сайта на Белия дом. Investor Style ви предлага кратък паралел на правилата за достъп до Белия дом през мандата на Буш и новия му вариант.
 
Републиканецът Буш
 
Посещението на Белия дом – символът на американската власт и свобода, е обвързано със строги правила...на облеклото. Така на пример достъпът на мъже, облечени с костюм от коприна, кадифе, велур, хавлиен плат или нискокачествено мерино бива отказан, освен ако не се идентифицират посредством специален достъп. Препоръчителните цветове са тъмно или мастилено синьо, тъмно сиво, тъмно кафяво, а материи - разновидности на вълната.
 
Рокли могат да се носят само от жени. Мини поли и къси рокли са приемливи за дамите под 28 години, които имат сравнително стройна фигура. Всички останали, които по някаква причина нямат естетически външен вид, биват помолени наемат флорално изрисуван халат, с който да се покрият и да започнат обиколката.
 
Тениските се възприемат за неутрално облекло, стига надписите върху тях да са приемливи. Като такива се считат дори теми, свързани с алкохол, тютюн или военни призиви – „Чък Хестън президент”, „Магистрала 420”. Неприемливи послания са левистки и умерено социалистки като „Спасете китовете”, „Да на слънчевата енергия”, „Родителите ми се преместиха в Тексас, а аз получих гадна смъртоносна инжекция”.
 
В Белия дом няма обществени тоалетни. Така за високата такса (от $250 до $400 в зависимост от това дали посетителят е гражданин или не на страната) той трябва да „устиска” обиколката на сухо. Достъпът на инвалидни колички е забранен, от съображения за сигурност. Инвалидите се прехвърлят на специални съоръжения, които са проверени и изпитани. Всякакви снимки или клипчета, направени в сградата се конфискуват, а използването на фотоапарати и камери е строго забранено. В случай на неочаквано посещение на часто от президентското семейство или на всички членове и пристигането им в сградата, посетителите биват помолени да сведад погледи и да напавят реверанс.
 
Демократът Обама
 
Сайтът на Белия дом в частта си „посещения” прави впечатление с липсата на голям брой забранителни и директни изисквания за облекло, инвалидни колички и физически особености на посетителите. Набляга се на удобствата, които се предоставят за хората в неравностойно положение (глухи, слепи, инвалиди). В отделен параграф са посочени предметите, с които не се допуска в сградата на Белия дом – чадъри, гримове, камери, куфари, спрейове, оръжия, пиратки и фойерверки, ножове, тютюнви изделия и други. Вместо „ тук обществена тоалетна няма” е посочена най-близката такава в съседство до сградата.
 
Впечатление прави демократичния и социалне тон на сайта, липсват условности за облеклото, а цени на билети за достъп не фигурират. Няма и изрично упоменатия в сайта на Буш сведен поглед и реверанс, който трябва да се изпълни при среща с президентското семейство в сградата.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още