Производителят на Toblerone Mondelez ще премести част от производството на триъгълния шоколад от Швейцария в Словакия в края на следващата година, губейки междувременно определението „швейцарски“ върху опаковката, съобщава Ройтерс.
„От края на 2023 г. ще добавим ограничено производство на Toblerone в Словакия“, каза говорителката на Mondelez Ливия Колмиц в изявление по имейл в четвъртък, потвърждавайки твърдения на швейцарската телевизия SRF.
Компаниите за хранителни стоки са изправени пред висока инфлация на разходите, но Колмиц не свързва хода с ценовия натиск. Вместо това тя се позовава на силен растеж, който означава, че компанията ще увеличи капацитета в швейцарския си завод в Берн.
„Берн е в сърцето на историята на Toblerone, ще продължим да произвеждаме най-добре продаваните ни 100-грамови шоколади там“, казва Колмиц за Ройтерс, изключвайки съкращения на работни места.
Toblerone бе стартиран през 1908 г. и се произвеждаше ексклузивно в Швейцария от началото на 90-те години.
Съгласно строгите швейцарски правила за етикиране шоколадът, направен в чужбина, не може да бъде наричан „швейцарски“, затова Mondelez ще трябва да премахне това определение.
„Ще направим нова опаковка на Toblerone от това лято, която ще казва, че брандът е „създаден в Швейцария“, казва Колмиц, посочвайки, че на британския сайт на бранда има идея за това как ще изглежда новата опаковка.
преди 2 години Жалко! Още един качестван продукт вече не е качествен! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 2 години Всичко свърши когато започнахте да слагате палмово масло и други ***. Няма как скъпа марка да бъде създавана от вредни съставки. отговор Сигнализирай за неуместен коментар