IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция изпраща още една Статуя на свободата в САЩ

Новата статуя ще бъде поставена в градината на резиденцията на френския посланик във Вашингтон

15:44 | 31.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Франция ще изпрати на САЩ нова Статуя на свободата на 7 юни, съобщи в неделя Le Journal du Dimanche. Статуята ще пристигне в Ню Йорк на 4 юли, Деня на независимостта на САЩ, пише онлайн изданието Politico.eu.

Новата статуя ще е със значително по-малка височина в сравнение със съществуващата.

Статуята на свободата, която днес може да се види край бреговете на Ню Йорк, е подарък от Франция в чест на годишнината за 100 години независимост на САЩ.

„Искахме да се свържем отново с тази френско-американска история“, коментира френският посланик в САЩ Филип Етиен, като добавя, че Статуята на свободата „е двоен символ - на свобода и на приветствие с добре дошли“.

Le Journal du Dimanche съобщава, че когато идеята е била замислена през юли 2019 г., тя е трябвало да покаже на САЩ, че „Франция остава лоялна на духа на приятелство“ между двете страни.

Проектът е бил отложен заради пандемията и е продължил през зимата.

Статуята ще бъде отпразнувана при отпътуването ѝ от Париж, първото ѝ пристигане в САЩ в Ню Йорк и след това, когато достигне дестинацията си на 14 юли.

Паметникът ще бъде поставен в градината на резиденцията на френския посланик във Вашингтон, окръг Колумбия, където ще остане в продължение на десет години като заем от Conservatoire du Quai d’Orsay.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още