Четири седмици преди планираното отваряне на гастрономията на открито в Англия много кръчми вече съобщават, че са напълно резервирани. Много ресторанти и вериги пъбове обявиха, че техните маси в градините са запазени от седмици.
„Търсенето се взриви“, казва ръководителят на City Pub Group Клайв Уотсън пред агенция PA. Според сегашния план на британското правителство ресторантите и пъбовете в Англия имат право да отворят откритите си площи за посетители от 12 април, а посещенията в затворени помещения ще са разрешени от 17 май. Всички ограничения заради коронакризата трябва да бъдат премахнати най-рано на 21 юни.
Вече има многобройни резервации за май и дори запитвания за по-големи събития през юни, казва Уотсън. „Не можем да се преструваме, че сме излезли от тази бъркотия“, признава обаче мениджърът. „Много хора все още не са склонни да правят резервации и има особено внимание по отношение на по-големи събития като сватби“. И веригата пъбове Fuller's също отчита голямо търсене.
Браншовата асоциация UK Hospitality потвържава тези очаквания. „Не е изненадващо, че след ужасната година, която имахме, хората са нетърпеливи да се свържат отново с приятелите и семейството си“, каза председателят на асоциацията Кейт Никълс. Много ресторанти са взели депозити за резервации, обяви тя. Това трябва да сведе до минимум риска от липсата на оборот в случай на неявяване.
Гастрономията изпрати опустошителна година заради пандемията на коронавируса. Британската British Beer and Pub Association (BBPA) изчислява загубата от сервиранията на 2,1 милиарда пинта (1 пинт е 0,568 литра) бира. „Нашата индустрия беше разрушена от Covid-19 и блокадите", казва ръководителката на BBPA Ема Маккларкин. „За британските пъбове измина една година, която трябва да забравим“.