Случващото се в Перу, Венецуела и Никарагуа се отразява на производителите на какаови зърна и на износа, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Венсан Гайо, съосновател и управител на компанията за производство на шоколад "Гайо".
"Моята съпруга е от Пловдив, а се запознахме във Франция. Напуснахме Франция и решихме да пробваме живота в България. След няколко години решихме, че ако искаме да останем в България, трябва да създадем нещо свое. Шоколадът вече бе част от нашия живот и дойде от само себе си като идея за бизнес“, разказа той в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.
Стараем се всички подбрани суровини да са от България, уточни Венсан Гайо.
"Какаовите зърна са от Перу, Венецуела, Никарагуа. Притеснява ме случващото се в тези държави. Това се отразява върху фермите и износа. В момента търсим алтернативни възможности за продукти с друг произход", допълни той.
"Хората могат да дойдат на място и да видят как правим шоколада. Нашата фабрика е факт вече повече от година. Инвестицията бе от външни средства в размер на 300 хил. лв., чрез заем от банка по европейска програма", разкри управителят на "Гайо".
"Цената на шоколада не е определяща за клиентите, когато сами разбират, че той няма как да е евтин, предвид суровините и производствения процес. Появата на конкуренти е полезна“.
Той коментира още: „В България създаваме качествен продукт на много по-ниска цена от тези във Франция, САЩ и Белгия. Досега сме отказвали да работим в чужбина. Сега имаме база и капацитет и отправяме поглед към чужди пазари".