Българите консумират средно 4,3 литра вино на година, но си купуват 2,2 литра, показват данните на Националния статистически институт, разпространени по случай – празник на винарите и лозарите Трифон Зарезан.
Разликата в произведените и консумирани количества вероятно се дължи на домашното производство.
Според данните през 2017 година в България са произведени близо 138,2 млн. литра вино от грозде в 210 предприятия.
За 14 години износът на бяло и червено вино намалява. От над 76,8 млн. литра през 2003 г. експортът на вино намалява повече от два пъти до 31,3 млн. литра през 2017 г. От гледна точка на стойността износът се е свил от 120,4 млн. лева до 69,2 млн. лева за периода.
Най-много вино е било изнесено за Русия, Полша и Великобритания.
За сметка на износа вносът за 14 години се увеличава. От 1,2 млн. литра внос на бяло и червено вино през 2003 г. импортът преди две години е достигнал 8,7 млн. литра. По стойност увеличението на вноса е забележително - от 2,3 млн. лева до 36,7 млн. лева за периода.
Основните количества вносно вино са дошли от Италия, Франция и съседна Македония.
Статистиката на НСИ показва, че във винопроизводството са заети 3398 души.
В момента студентите агрономи, които учат за лозаро-винари-градинари са 398, а 304 се обучават за технолози – винари.
По повод празника от НСИ съобщават, че по данни от 10 януари тази година имен ден ще празнуват 4403 мъже и 2116 жени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
преди 5 години Аааа...я да им ударим шамара на тея дето не си купуват ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар