IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как посрещнаха Нова година по света?

Тържествата се състояха при засилени мерки за сигурност

13:49 | 01.01.19 г.
<p>
	Зарята в Париж, 31 декември 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зарята в Париж, 31 декември 2018 г. Снимка: Ройтерс

******

Папа Франциск посети пясъчната скулптура на рождественската ясла на площад "Св. Петър" след традиционната молитва Te Deum. По-късно днес той ще отслужи меса за отбелязване на началото на Новата година.

******

В Дубай стотици хиляди души се събраха на зарята при небостъргача "Бурдж Халифа", най-високата сграда в света.

Кафенетата и ресторантите с изглед към небостъргача имаха специални по-високи цени за новогодишната нощ. Например веригата за сандвичи "Прет а Манже" искаше 817 долара за четириместна маса. За тази сума гостите получаваха топли и студени напитки и сандвичи "канапе". Веригата за бързо хранене "Файв Гайс" пък вземаше по 408 долара на човек за неограничено количество бъргъри, хотдогове, пържени картофи, млечни шейкове и газирани напитки.

******

В Тайланд стотици души посетиха храма "Такиен" в предградие на Банкок, където легнаха в ковчези за традиционни траурни ритуали. Церемонията символизира смъртта и прераждането и се вярва, че тя помага за прогонването на лошия късмет и дава шанс за започване начисто в новата година.

Участниците държаха цветя и тамян, докато монасите ги покриваха с розови чаршафи и пееха молитви за мъртвите.

******

Във Филипините здравното министерство съобщи за над 50 ранени от фойерверки в последните 10 дни, като се очаква този брой да нарасне. Вкусът на филипинците към мощни фойерверки идва от китайско вярване, че шумът прогонва злото и лошия късмет.

******

В континентален Китай Новата година не се отбелязва масово - там далеч по-важен празник е лунната Нова година, която настъпва през февруари. Все пак в големите градове имаше обратно броене до полунощ на Новата година, а някои вярващи посетиха будистки храмове за биене на камбани и молитви.

В Хонконг Новата година бе посрещната със заря, музика и светлинно шоу над залива Виктория.

******

В Сидни около един милион души се събраха при залива на най-големия град на Австралия за пищна заря с 8,5 тона фойерверки и над 100 000 пиротехнически ефекти. В Мелбърн пък 14 тона фойерверки на земята и по покривите на 22 сгради образуваха специални ефекти, включващи летящи дракони.

******

Хиляди южнокорейци изпълниха улиците на столицата Сеул за традиционната церемония с биене на камбани близо до кметството на града. В Имджингак близо до границата със Северна Корея отекна "камбана на мира".

******

Първа в света посрещна Новата година тихоокеанската островна държава Кирибати, която прекара изминалата 2018 година на предна линия в борбата срещу глобалното затопляне.

Голяма част от сушата на 110-хилядната страна е застрашена от покачването на морското равнище, което е наводнило крайбрежни села, засипало е водоизточници с морска сол, застрашава селища и поражда съмнения дали страната ще съществува и при настъпването на следващата Нова година. Според бившия президент Аноте Тонг единственото бъдеще за Кирибати е масовата емиграция.

Новата 2019 година бе отбелязана в столицата Тарауа с църковни служби и сравнително тихи частни празнувания.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още