Банско вече е световноизвестен курорт, тук идват най-различни народности от петте континента. Разбира се, не може да се предложат всички национални кухни, но напоследък в курорта се стараят към разнообразие и представяне на емблематични ястия от популярни дестинации, където хората ходят специално и на кулинарен туризъм.
Така например ресторант "Фондю" стана хит в курорта още с отварянето му в средата на ноември миналата година. Той е за алпийска кухня и включва специалитети както от планинските части на Швейцария, така и от Франция.
Както личи от името, акцент в менюто е швейцарското национално ястие фондю. Изборът не е случаен - Швейцария е активна за пътувания дестинация и за туризъм, и за бизнес, което прави кухнята й особено популярна. И това не е от сега - почитатели на фондюто са били например Фьодор Достоевски и Чарли Чаплин.
Но какво е фондю всъщност? Има различни варианти, включително и десертни. По принцип два или повече видове сирена се разтопяват в бяло вино до гъста смес. При направата се използват редица подправки, може и плодова ракия.
От сместа в общия съд всички топят със залъци хляб чрез специални дълги вилици.
"Тайната" на майсторите е комбинацията на вкусовете и ароматите на сирената, виното и подправките. Има варианти с мазнина и месо, бульон и месо, а десертните фондюта са с шоколад, като се топи с плодове. Интересното е, че фондю се прави на масата за хранене, като участват всички. После пък често някой изпуска залъка си в съда, което е повод за игра - примерно да изпълнява смешни желания на останалите от компанията.
Сред най-посещаваните ресторанти в Банско е и „Леонардо“. Този ресторант е своеобразна "кулинарна карта" на Италия. Както е известно, през вековете в различни части на Ботуша, заедно с островите Сицилия и Сардиния, е имало различни влияния - от гърци, араби, испанци, французи, австрийци. В битов план те са оставили своя следа в готварските традиции.
Освен това днешна Италия се създава като обединена държава чак през втората половина на 19 век. Дотогава е разделена на малки деспотства и градове-държави, често враждуващи или влизащи в различни съюзи. Това е довело до силна обособеност по райони, включително и в развитието на кулинарията. В крайна сметка националната кухня на страната днес е списък от наложили се по популярност регионални ястия, които обаче в отделните райони могат да имат различни варианти, всеки със свои достойнства на вкусове и аромати. Всичко това определя голямото разнообразие на италианската кухня, което може "да се разгледа" в ресторант „Леонардо“, където ястията се приготвят по автентични рецепти.
Когато се говори за най-популярните ястия в Банско, не може да не се отбележи местната кухня - тя е уникална и няма турист в Банско - българин или чужденец, който да не опита бански специалитети. Тук традициите, включително кулинарните, са се градили хилядолетия. Районът е бил населяван още от траките, а последните разкопки показват, че тук е имало активен живот и преди тях. Тук са присъствали също славяни, римляни, гърци, а находките показват, че животът е бил заможен. Районът е подходящ за животновъдство и то, наред със занаятите, обслужващи бита, дълги времена е било основен поминък. Има - разбира се - и растениевъдство. Това се отразява и на кухнята - задушени ястия, мезета, колбаси, разкошно вино. Всичко това местните го предлагат и по различни атрактивни начини - например с "отвличане" на туристите от хайдути с писани каруци и коне за пикник на живописни места край града с фолклорна програма с театрални етюди.