Изкуството за правене на неаполитанска пица придоби статут на световно наследство в четвъртък, присъединявайки се заедно с ирански конни игри и холандски мелници към културния списък на ЮНЕСКО, предава Bloomberg.
ЮНЕСКО е приела изкуството за правене на неаполитанска „pizzaiuolo“ в списъка на нематериалното си културно наследство.
Италия твърди, че практиката на pizzaiuolo – от подготовката и въртенето на тестото за пица до опичането ѝ в пещ на дърва – е част от културната и гастрономическа традиция на страната.
Традиционната неаполитанска пица има сравнително тънка кора с изключение на ръба, който, когато се изпече, се надува.
Пицата се прави в тухлена пещ на дърва и има две класически версии – Маринара и Маргарита.
ЮНЕСКО включи в списъка и чоган, иранска игра, включваща яздене на коне под акомпанимента на музика и приказки, както и занаята на мелничарите, управляващи вятърни и водни мелници в Холандия.
Традиционно правене на лодки на индонезийския остров Южен Сулавеси и Нсима – традиционна гозба с царевица от Малави, също се присъединиха към списъка.
Кулинарната култура, която вече е част от списъка на ЮНЕСКО, включва традиционно турско кафе, джинджифилови сладкиши от Северна Хърватска и традиционен древен грузински метод за производство на вино.