Пивко, с цвят на мед уиски не е първото нещо, което идва наум, когато повечето хора се сетят за Израел. В Milk and Honey Distillery (дестилерия "Мляко и мед") обаче редици от бъчви, гордо носещи щампа "Tel Aviv", съхраняват литри от него, пише AP.
Първата дестилерия за уиски в страната се готви да пусне първото израелско едномалцово уиски.
"То е младо уиски", обяснява Еитан Атир, главният изпълнителен директор на завода.
Атир посочва, че отварата е отлежавала три години и два месеца в девствен дъб и стари бъчви от бърбън в реновираната бивша пекарна на компанията в камениста индустриална зона в южната част на Тел Авив.
"Възрастта му е сложен въпрос", допълва той. "Вкусът се усеща повече като на над тригодишно, повече като седем- или осемгодишно и отново историята е много по-важна в този случай. Това е първото едномалцово уиски, излизало от дестилерия от Израел", подчертава директорът.
Макар в Свещената земя от хилядолетия да се прави вино и съвременните израелски вина да добиха международна слава през последните години, производството на уиски е новост за страната.
Дестилерията Milk and Honey е основана през 2013 г. и година по-късно започва да дестилира малко експериментални партиди уиски. На 11 август сто бутилки от първата бъчва със Single Malt (едномалцово уиски) бяха пуснати на търг в интернет.
Уискито е универсално приемливо за консумация от религиозните евреи, отбелязва Атир, а и напитката на Milk and Honey е "свръх кашер" (правилната храна за ортодоксален евреин - бел. прев.).
"Ние не работим в събота, не работим на Йом Кипур (най-големият еврейски празник и денят на опрощаване на греховете - бел. прев.) и на Пасха", разказва той. "И понеже искаме да символизираме това, че сме евреи или израелци, я нарекохме Milk and Honey Distillery".
Едномалцовото уиски е направено в Израел отначало докрай, според уебсайта на компанията, макар съставките, бъчвите и оборудването да са внесени от САЩ, Великобритания и други места. По-топлият климат в Израел позволява по-бърз процес на отлежаване в бъчвата, отколкото е при по-студени условия, уточнява Ран Ларовиц, израелски познавач на уиски и собственик на бар.
"При по-студен климат като в Шотландия и Ирландия уискито обикновено отлежава около седем до 10-12 години, преди дори да се бутилира, тъй като само така може, както знаете, да стигне до пълния си потенциал", разяснява специалистът.
В дестилерията са на мнение, че са добре позиционирани, за да яхнат вълната на нарастващия международен интерес към нови световни уискита като "изгряващи звезди" от Тайван или Индия, и се надяват, че тази първоначална оферта възбужда апетита на ценителите навсякъде.
"В наши дни има огромно търсене на уиски от други места по света - ново световно уиски. Вече има над 70 страни с минимум една дестилерия и една от тях е Израел", посочва Атир.
Гал Калкщайн, основател и собственик на Milk and Honey, изразява надежда, че след като през 2019 г. продуктът им започне да се доставя в чужбина, ще започне да се говори за израелските уискита.
"Искаме да бъдем признати заради качеството ни, а не заради ефектни трикове с рекламна цел", казва той.
(БТА)


ПП-ДБ искат да свалят охраната на депутатите и изцяло машинно гласуване
Бой в месарски магазин във Варна заради... предреждане
Дрешки, играчки, храна - с какви подаръци зарадваха кученцата от приюта в Каменар?
Туристическият сезон във Варна е застрашен
Как ще работи пункта за карти за градския транспорт във Варна по празниците?
Тейлър: Великобритания търси опита на американските VC
Тейлър: Великобритания е много силна в AI, финтех
Малко е трудно да се строят центрове за данни
Богати европейци ще могат да вземат заеми срещу луксозни автомобили
П. Димитров: Не очаквам да бъде приет нов бюджет до юни
Как Tesla печели невидимата война срещу шума
Пет коли, в които да инвестирате догодина
Land Rover пуска Defender в чест на Уинстън Чърчил
Изкуствен интелект направи кола от две скици
Надеждно и по-евтино: производители отново променят подхода си
Леонардо ди Каприо разкри защо не иска да режисира филми
Трамвай и автобус се удариха на "Ситняково"
Политолози: Радев трябва само да се появи на бял кон
Сашо Андреев със "Златен пояс": Новата награда е стимул