IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио мести временно прочутия си рибен пазар "Цукиджи"

Токио планира да преустрои района на пазара, превръщайки го в "тематичен парк, посветен на храната"

14:20 | 20.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Губернаторът на Токио Юрико Койке обяви днес решението си да премести прочутия рибен пазар "Цукиджи" - една от основните туристически забележителности на японската столица - на изкуствен остров в Токийския залив въпреки опасенията от замърсяване на почвата и въздуха на новото място, предадоха световните агенции. 

Токио планира да преустрои района на пазара, превръщайки го в "тематичен парк, посветен на храната" през идните пет години, съобщи Койке - първата жена, управляваща Токио и бивш министър на отбраната. 

"Цукиджи", най-големият рибен пазар в света, привлича туристи с безбройните си щандове с екзотични морски храни, популярни закусвални и търговете за риба тон, които се провеждат в ранното утро. Пазарът е близо до района Гиндза - една от най-модните зони на Токио. 

Временното преместване на пазара на изкуствения остров Тойосу ще изисква инвестиция от 600 млрд. йени (6 млрд. долара).

Преместването трябваше да стане миналата година, но през август Койке спря плана заради опасенията от високите нива на канцерогенни химикали, открити в почвата и подпочвените води в района. Отлагането затрудни строителството на шосе, планирано за олимпийските игри в Токио през 2020 година, което трябва да ускори придвижването от бъдещото олимпийско градче до националния стадион. 

Първоначално се предвиждаше оригиналното място на пазара да бъде продадено, вероятно за построяване на търговски център или казино. Губернаторката обаче заяви, че се противопоставя на подобен план за еднократна печалба, тъй като според нея създаденият преди 80 години "Цукиджи" е ценна марка и забележителност.

След преустройството на района търговците, които желаят, ще могат да се върнат. Междувременно Тойосу ще вземе мерки да гарантира, че почвата и водите му отговарят на стандартитe.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
Жалко :( Мястото е уникално със страхотни ресторантчета. Дано наистина след олимпиадата го върнат обратно и максимално да се запази духа на пазара.А търговете за Рибата тон са уникално шоу и емоция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още