IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индийците откриват икономическата мощ на цветята

Повечето жители на Кашмир по традиция преживяват от селско стопанство, но все повече сред тях продават земята си

16:32 | 06.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фаяз Ахмад започва да управлява семейната компания преди пет години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фаяз Ахмад започва да управлява семейната компания преди пет години. Снимка: Ройтерс

Сватбите в Кашмир и търсенето от стотиците хотели в региона представляват местният пазар за хората, отглеждащи цветя.

С началото на сезона на сватбите през май Файаз Мир, фермер в Харван, на 15 километра североизточно от Шринагар, е зает човек. "Имам поръчка за цветя за украса за три сватби," каза той преди началото на Рамазан по-късно през месеца.

Днес имам хубава къща в Шринагар, къща в Джаму и апартамент в Делхи, а всичко това се дължи на цветарския ми бизнес, каза той пред фондация Thomson Reuters.

Али Мохамад, фермер от Кханда-Будгам е имал възможност да образова 4-та си сина благодарение на парите, които е спечелил от отглеждането на цвета.

Според Мохамад Хюсеин, шеф на дирекцията за цветарство в Кашмир, около 2000 фермери отглеждат цветя в региона, като мнозина са успешни като Мир и Мохамад.

Средно статистически фермер може да спечели допълнителен годишен доход от 3000 долара, отглеждайки цветя наред с други дейности като отглеждането на ориз и ябълки,каза Хюсеин.

Неговата дирекция създава кластъри за отглеждане на цветя в различни части на Кашмир, за да предложи подкрепа, включително насоки на експерти, съхранение в хладилник и съвети в областта на маркетинга.

Официални представители отбелязаха, че цветарите отчитат интерес и от купувачи от други азиатски страни като Сингапур, Малайзия и Япония.

Разцвет на туризма

Имтияз Назки, изследовател от университета за селскостопански науки и технологии Sher-e-Kashmir, казва, че отглеждането на цветя носи 15 пъти повече печалба, отколкото традиционното селско стопанство и изисква далеч по-малко земя.

Назки отбеляза, че пазарът за цветя в Кашмир се очаква да достигне около 15 милиона долара през следващите три години.

Истинската ни сила не е чак толкова рязаният цвят, колкото луковиците или семената, казва той.

"Имаме както сух, така и дъждовен период тук, което е доста по-добре, отколкото в страни като Холандия, където отглеждането на цветя се развива в широк мащаб, допълва той.

Фермерите от Кашмир обаче се нуждаят от по-големи субсидии, за да отглеждат цветни луковици, тъй като предварително трябва да инвестират много за оборудване и внос на луковици.

Откакто кашмирското министерство на туризма създаде мемориалната градина с лалета "Индира Ганди" с площ 33 хектара в Шринагар, близо до езерото Дал в подножието на Забарван, Кашмир вече може да привлича туристи по-рано през годината.

Градината е създадена с помощта на холандски селскостопански експерти, които след като посетиха района, казаха, че климатът е подходящ за отглеждането на пролетни цветя.

Назир Ахмад Реши, който отговаря за градината, каза, че над 2 милиона лалета от различни сортове и цветове привличат стотици хиляди туристи в Кашмир още от края на март, докато традиционното начало на сезона е средата на май.

Това също така помага да бъдат привлечени фермери, които да отглеждат цветя, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още