IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жена купи случайно първото англоезично издание на "Престъпление и наказание" 

Романът беше продаден на търг за 17 хил. щатски долара

14:15 | 08.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фьодор Достоевски може и да е бил притискан да пише заради своите огромни дългове от комар, но „печалбата“, която той донесе на една британка, определено e впечатляваща.

След като купува кутия с книги само за 14 лири, дама от графство Ланкашър с изненада открива вътре първото англоезично издание на класическия роман "Престъпление и наказание" от Фьодор Достоевски, съобщи вестник Guardian. 

Произведението, което изследва душевните терзания и моралните дилеми на Родион Романович Раскольников, разорен петербургски студент, който убива предумишлено безскрупулна лихварка за парите ѝ, а малко след това и нейната по-млада сестра, станала случаен свидетел на престъплението, за първи път е публикувано като поредица в руско списание през 1866 г. Същата година е издадено и на английски език в един том с непретенциозни сини корици, като част от поредица романи. 

Точно едно от тези редки първи издания се оказва в кутия със стари книги, които жената е закупила на търг. „Наистина не обърнах внимание какво има вътре, нямах време, само записах, че 20 лири е максималната ми оферта. Помислих си, че това е просто кутия със стари книги, няма нищо вълнуващо в нея“, обяснява пред Guardian дамата, която пожелала да остане анонимна.

Жената добавя, че не е забелязала ценната находка, а дори и да я е видяла още преди да я купи, едва ли е щяла да я разпознае.

Когато открила старото издание на руския роман обаче, се обърнала към аукционера Крис Олбъри за консултация.
"Едва не паднах от стола, когато ми изпратиха снимка на книгата", каза той и добави, че е открил само 10 копия на изданието в библиотеки по света.

Според него състоянието на книгата е много добро.

В крайна сметка романът беше даден на търг и купувач от Лондон плати за него близо 17 хил. щатски долара. Това е рядка възможност, защото за подобни придобивки понякога се чака с десетилетия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още