IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Лукас ще изложи арт колекцията си в специален музей

Режисьорът трябва да избере в кой град да направи огромната инвестиция

16:43 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Епичните битки на големия екран не са чужди на Джордж Лукас, но прочутият продуцент и режисьор не очакваше, че ще трябва наистина да влезе в битка, свързана със собствената му колекция произведения на изкуството, предава AP.

От близо 10 години той се стреми да създаде музей, в който да изложи въпросната колекция, която включа 40 хил. картини, илюстрации и вещи, свързани с филмови продукции. Той обаче се сблъска със законови пречки и други усложнения, които провалиха плановете му.

След няколко неуспешни опита Джордж Лукас и неговият екип обявиха, че по-късно този месец ще разкрият дали музеят ще бъде създаден в Сан Франциско, или в Лос Анджелис. Тази новина предизвика истинско съперничество между двата града, като основната причина за това е, че печалбата ще е наистина голяма.

Музеят на Лукас ще създаде стотици работни места и ще бъде огромна атракция. Самият проект пък е финансиран лично от създателя на сагата “Междузвездни войни”. Режисьорът възнамерява да похарчи над 1 млрд. долара за музея, в който място ще намерят творби на обща стойност повече от 400 млн. долара.

Режисьорът и китайският архитект Ма Янсун предлагат да бъде построена сграда с футуристичен дизайн - смесица между този на музея "Гугенхайм" и на космически кораб.

Смелият дизайн доказва, че 72-годишният Лукас вижда в него част от своето завeщание.

"Това не е просто голям филантропски жест към града и света, а уникален музей що се отнася до начина, по който се планира да бъде изграден", коментира изкуствоведът Дон Бачигалупи, който участва в осъществяването на проекта.

Макар че мнозина смятат, че музеят ще е своеобразен склад на вещи, свързани с “Междузвездни войни”, той няма да е такъв. Вместо това ще покаже как Лукас изразходва част от богатството си и дарява около 10 хил. картини и илюстрации, сред които десетки от Норман Рокуел и творби на френския импресионист Едгар Дега. Сред произведенията има и такива на американския съвременен художник Кийт Харинг.

Планира се представянето на около 30 хил. вещи, свързани с киното, в това число сторибордове и костюми от “Магьосникът от Оз”, “Казабланка” и “Междузвездни войни”. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още