IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Едно от най-старите копия на Корана вече е онлайн

Британската библиотека публикува дигитализиран ръкопис на над 1200 години

14:44 | 13.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: British Library</em></p>

Снимка: British Library

Повече от 1200 години след създаването си и над 130 години, след като пристига в Европа, едно от най-старите копия на Корана вече е изцяло дигитализирано и достъпно онлайн, съобщава Quartz.

Ръкописът от 8-ми век сега може да бъде намерен в уебсайта на Британската библиотека. Сложен сред други диитализирани ръкописи в библиотеката, той се състои от 121 листа, съдържащи над две трети от пълния текст.

Едно от най-старите копия на Корана е и една от най-големите познати части на свещената книга, написани с шрифт, наречен мааил. На арабски думата означава „наклонен“, което е свързано с по-полегатия стил на шрифта.

Ръкописът е закупен от Британския музей през 1879 г. от Гревил Джон Честър, ръкоположен свещеник, който прави множество пътувания до Египет и Близкия изток. Вероятно свещеникът е придобил екземпляра в Египет.

Най-ранните ръкописи на Корана са създадени в средата и края на 7-ми век. Нито едно от древните копия от този период не е оцеляло непокътнато за момента и от тях съществуват само части.

В ранните Корани няма знаци за гласните (огласовки), а този ранен тип шрифт е известен и с липсата си на диакритични знаци (обикновено точки под или над буквата), чрез които се различават буквите с еднаква форма.

Важността на това копие на Корана не би могла да се подцени. То, както и други налични части, осигуряват единственото налично доказателство за ранното развитие на писменото представяне на свещения текст и помага да се разбере кога са били създадени най-ранните ръкописи на Корана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Е и кво...да побързаме да се възползваме ли...бе въобще за какво ги пишете тия статии ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
d333
преди 8 години
Публикуването на такава новина, в такъв сайт показва някои неща....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още