IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА си осигури крупен партньор от Китай

Конгломератът Wanda Group, собственост на най-богатият китаец, е подписал спонсорски договор с организацията

14:15 | 19.03.16 г.
<p>
	Новият президент на ФИФА Джани Инфантино. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият президент на ФИФА Джани Инфантино. Снимка: Ройтерс

Китайският конгломерат Wanda Group подписа спонсорски договор с ФИФА, който обхваща следващите четири световни първенства, съобщава FT.

Групата, собственост на най-богатия човек в Китай Уан Дзиенлин, се присъединява към Adidas, Coca-Cola, Газпром, Hyundai и Visa партньор на организацията. Това е и първата спонсорска сделка след договора с Газпром, който беше сключен през 2013 г., отбелязва изданието.

Финансовите детайли на споразумението не се оповестяват, но новият президент на ФИФА Джани Инфантино казва, че сделката ще помогне много на организацията, като уверява, че тя е проверена в съответствие с най-високите световни стандарти.

Съобщението за договора с Wanda беше направено след като Инфантино председателства първото си заседание на изпълнителния комитет на ФИФА и един ден след като разтърсената от скандали организация разкри първата си загуба от 2002 г. насам, отбелязва изданието.

Според Уан Дзиенлин футболът е един от най-атрактивните спортове в световен мащаб. Той изразява високото си доверие във ФИФА и новосъздадената организационна структура прод ръководството на Инфантино.

Състоянието на Уан се изчислява на малко под 29 млрд. долара. Богатството му е натрупано благодарение на бума на пазара на имоти в страната. Амбициите му са да изведе конгломерата си на световната сцена и да изгради глобална империя в сектора на отдиха и развлеченията.

Wanda придоби дял от 20 на сто във футболния клуб “Атлетико” Мадрид и придоби филмовото студио Legendary Entertainment в Холивуд, което произведе филми като Jurassic World, Годзила и други.

Китайците са нация, луда по футбола, но са почти в постоянно разочарование от постиженията на националния отбор. Президентът на страната Си Дзинпин нееднократно е заявявал желанието на Китай да домакинства Световната купа някой ден, но и дори да я спечели.

Според анализатори все повече партньори на ФИФА ще идват от изток, а не от запад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още