IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Боговете на Египет" - първият голям боксофис провал за 2016 г.

Лентата се класира втора в боксофис класацията в Северна Америка

14:45 | 29.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Gods of Egypt Facebook page</em></p>

Снимка: Gods of Egypt Facebook page

„Боговете на Египет“, струващ 140 млн. долара филм на Lions Gate Entertainment, дебютира на разочароващото второ място този уикенд в Северна Америка. Така лентата се оказа първият голям високобюджетен провал за 2016 г., пише Bloomberg.

Филмът събра 14 млн. долара в първия си уикенд по кината в САЩ и Канада, посочва ComScore в изявление. Лентата „Дедпул“, дело на филмовото подразделение на 21st Century Fox, отново поведе боксофиса, изкачвайки се до челното място трета поредна седмица. Тя събра 31,5 млн. долара този уикенд, а криминалният трилър „Код: 999“ на Open Roads Films успя да се изкачи едва до шестото място.

Слабото представяне на „Боговете на Египет“ постави под въпрос дали Lions Gate ще успее да генерира печалба от филма. Студиото заяви, че e възстановило всички си разходи по продукцията, освен 10 млн. долара, като е продало правата за прожектиране на лентата в чужбина и е получило данъчни субсидии в Австралия. През този месец акциите на компанията преживяха най-големия си спад от 1998 г. насам, след като базираната в Санта Моника, Калифорния, компания отчете продажби и печалба за третото тримесечие, които не оправдаха очакванията на анализаторите.

„Lions Gate се опитва да започне нов франчайз, а това изисква голяма инвестиция, и очевидно като цяло стартирането на нов франчайз е рисково начинание“, коментира Пол Дергарабедиан, старши медиен анализатор на ComScore. “Този пазар е прекалено населен, а „Дедпул“ се представи по-добре от очакваното“.

Малко е вероятно „Боговете на Египет“ да се превърне във франчайз, коментира анализаторът на Wunderlich Securities Матю Харигън, преди резултатите от този уикенд да бъдат обявени.

От своя страна критиците не посрещнаха радушно филма. Той се радва на едва 10% положителни рецензии в RottenTomatoes.com. Още преди ревютата да бъдат обявени, режисьорът Алекс Прояс и студиото се извиниха за това, че са избрали предимно бели актьори, които да играят египтяни.

"Код: 999“ събра 6,1 млн. долара този уикенд, като не успя да изпълни прогнозата на BoxOffice.com за приходи в размер на 11,5 млн. долара. Филмът има 55% позитивни коментари.

Другата премиера от този уикенд - „Еди Орела“, спечели 6,3 млн. долара от продажбата на билети, докато Box Office Guru очакваше сумата да достигне 8 млн. долара.

Третото място в боксофиса остана за анимацията „Кунг-фу Панда 3“, който събра 9 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още