IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lindt устоява на силния франк

Печалбата на компанията нараства с 15,6% на годишна база, като надминава очакванията на анализаторите, а цената на акциите достигна рекордни стойности

15:50 | 18.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Lindt e известен със своите шоколадови трюфели. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Lindt e известен със своите шоколадови трюфели. Снимка: Ройтерс

Швейцарският производител на шоколадови изделия Lindt & Sprüngli очевидно е успял да уцели добре вкуса на потребителите през първите шест месеца на годината със своите бонбони Lindor и опаковани в златисто шоколадови зайчета.

Производителят отчита печалба от 65 млн. швейцарски франка (66,4 млн. долара) за първите шест месеца, което е ръст от 15,6 на сто на годишна база. По този начин компанията устоява на значително по-силния от началото на годината франк, а резултатите изпратиха акциите на концерна на рекордно висока стойност, предава Ройтерс. 

Първото полугодие по принцип е по-слабо за компанията, която генерира повечето си приходи с наближаването на Коледа.

Консенсусната прогноза на запитани от Ройтерс анализатори бе за печалба от 57,8 млн. франка.

Още в средата на юли базираният в Килхберг и известен със шоколадовите си трюфели концерн, обяви ръст на приходите си на годишна база от 17,4 на сто до 1,409 млрд. франка. Той обаче до голяма степен се дължи на придобиването на американския производител на шоколад Russell Stover Candies. 

През първите шест месеца на годината швейцарският производител отчита ръст на приходите от 69,2 на сто в Северна Америка. Ако се изключат резултатите на Russell Stover, ръстът е от 10,3 на сто на годишна база.

Същевременно Lindt & Sprüngli потвърди годишните си финансови цели. За цялата година се очаква приходите без специални ефекти (на органична база) да нараснат с между 6 и 8 на сто.

Освен това компанията призна, че силният франк е понижил приходите през първите шест месеца с около 7,5 на сто.

На борсата в Швейцария привилегированите акции на компанията поскъпнаха с 1,5 на сто до 5,67 франка, докато цената на обикновените акции скочи с 0,9 на сто до 67,07 франка, като и двете цени са рекордни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още