IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка втора двойка у нас се кара за пари

25% от българите се карат за разходите на домакинството, показа проучване

17:27 | 15.07.15 г.
Всяка втора двойка у нас се кара за пари

Всяка втора двойка у нас (49%) се кара за пари, показа проучване на IPSOS, поръчано от Профи Кредит. „Повече от половината българи (61%) се карат за разходите, доходите са причина за спорове във всяко трето домакинство“, посочват от финансовата компания.

Проучването е проведено в началото на годината сред 4 хил. респонденти в четири държави – България, Чехия, Словакия и Полша. От данните е видно, че в останалите три държави около 1/3 от хората спорят за пари – съответно 29%, 31% и 33%.

Българите се карат за разходите по домакинството, поляците – за облекло

„Разходите за домакинството са основа за спорове при една четвърт от българите, следвани от разходите за хоби (18%) и облекло (22%)”, каза Александра Тодорова, маркетинг директор на Профи Кредит България.

В Полша причината за всеки четвърти спор (27%) са разходите за облекло, чанти и обувки. Кавгите на словаците пък са заради скъпите им хобита, което се отнася предимно към жените. В Чехия една четвърт от караниците са за разходи за храна. В България в споровете се включват още разходите за храна (14%) и за домакинството (12%).

Заем от семейството = причина за спор

Една от причините за споровете за пари са заемите, включително и тези в рамките на семейството. Почти половината от чехите прибягват до тях, както и 45% от словаците. Много от тях признават, че понякога дори изгоден заем, взет от член на семейството, може да им донесе проблем.

Българите се придържат към мотото „Парите могат да развалят взаимоотношенията” и 43% от тях предпочитат да взимат заеми от банкови или небанкови кредитни компании.

При поляците ситуацията е подобна. Според проучването, гражданите на всички изследвани страни предпочитат да се допитат до семейството или близки приятели при проблем със семейните финанси.

У нас хората обикновено имат ясна представа за какво и каква сума да вземат назаем, но спорят разгорещено за причината, сроковете и размерите на вноските. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още