IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Nike изненада приятно в осмо поредно тримесечие

Най-големият производител на спортни стоки отчете 24% ръст на нетната печалба, а приходите нарастват с 5%

09:29 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Nike разчита силно на баскетболните обувки.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Nike разчита силно на баскетболните обувки. Снимка: Ройтерс

Най-големият производител на спортни стоки в света - Nike Inc., реализира по-добра от очакваното печалба за осмо поредно тримесечие, след като продаде повече по-скъпи обувки и спортни облекла. Освен това компанията отчита изненадващ ръст на поръчките, пише Ройтерс.

През четвъртото тримесечие, приключило на 31 май, нетната печалба се повишава с 24% до 865 млн. долара, или 98 цента на акция. Приходите са нагоре с 4,8% до 7,78 млрд. долара. Средната оценка на анализаторите, анкетирани от агенцията, бе за 83 цента на една акция при приходи от 7,69 млрд. долара.

Приходите от най-големия пазар за Nike – Северна Америка, растат с 13% благодарение на по-високите продажби на обувки и облекла. Само продажбите на обувки, които са най-големият източник на приходи за компанията, се повишават с 8,6% през периода.

Nike вече очаква приходите от продажби, изключвайки колебанията при валутните курсове, да растат с ниско двуцифрено число през текущата финансова година. Предишната прогноза бе за ръст с голямо едноцифрено число.

Поръчките на компанията от юни до ноември, са с 13% повече. Анализаторите очакваха 10,4% ръст на бъдещите доставки от 11%, отчетен през третото тримесечие, сочат данни на Consensus Metrix.

Баскетболните обувки на Nike с брандовете Jordan, LeBron и Kobe са особено популярни в САЩ, като се явяват най-бързо растящият бизнес за компанията. Продажбите на обувките за бягане растат през тримесечието, като разсейват опасенията за забавяне на търсенето.

Освен това Nike увеличава инвестициите в бизнеса си с директни продажби както в собствените магазини, така и чрез интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още