IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бележник на Алън Тюринг достигна цена от 1 млн. долара на търг

Ценната вещ е придобита от анонимен купувач

10:46 | 14.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тефтер от 56 страници, принадлежал на математика и криптоаналитик Алън Тюринг, е продаден на търг на Bonhams в Ню Йорк за сумата от 1 млн. долара, предава Ройтерс.

Британският математически гений, в чиято роля Бенедикт Къмбърбач влезе във филма „Игра на кодове“, е известен като човека, разбил кода на нацистите по време на Втората световна война.

Германците вярвали, че кодът не може да бъде разбит. Работата на екипа от криптографи, ръководен от Тюринг, води до по-ранното приключване на войната и се свързва със спасяването на човешки животи.

Според Касандра Хетън, старши специалист по ръкописи в Bonhams, резултатът от търга е доказателство за наследството на Тюринг. От аукционната къща обаче отказват да разкрият кой е купувачът на ценната вещ.

"Тя отразява значението му в историята. Смятам, че той е някой, който заслужава по-нататъшно проучване и се надявам това да допринесе за повишаването на интереса към него и неговата работа“, допълва Хетън.

По думите ѝ търгът е поредното доказателство за нарастващия интерес към научните материали, историята на компютрите, космоса, проучванията и науката. Част от средствата от продажбата ще отидат за благотворителност.

Бележникът, който никога не е показван публично, се счита за единствения по-голям ръкопис на Тюринг. Той е от 1942 г. и е бил оставен на приятеля на Тюринг – Робин Ганри. В тефтера Тюринг е работил по математически формули и бележки, свързани с основите на компютърните науки, давайки възможност да надникнем в работата на този блестящ ум.

От своя страна, Ганди добавя собствени бележки сред страниците на Тюринг и пази бележника скрит до смъртта си.

Тюринг така и не получава признание за работата си по време на войната. Той се самоубива през 1954 г. на 41-годишна възраст. Тъй като е хомосексуален, той е лекуван с хормони, защото по това време това е била единствената му алтернатива пред лишаването от свобода. Причината за това е, че хомосексуалността е била смятана престъпление във Великобритания в този период.

60 години след смъртта на Тюринг той получава помилване от кралица Елизабет за убежденията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още