IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция спечели битката за монетата от 2 евро, отбелязваща Ватерло

За Париж напомнянето за историческата загуба на Наполеон преди 200 години все още е болезнено

15:42 | 17.03.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският император Наполеон Бонапарт. <em>Художник: Андрю Робърт; снимка: Wikipedia</em></p>

Френският император Наполеон Бонапарт. Художник: Андрю Робърт; снимка: Wikipedia

Франция успя да блокира плановете за монета от 2 евро, която да почете 200-годишнината от историческата битка при Ватерло срещу императора Наполеон Бонапарт през 1815 г., тъй като „този символ би бил негативен“, съобщава британският The Telegraph.

Френското правителство успя да блокира изсичането на паметната монета за победата на обединените европейски сили, водени от британския пълководец херцог Артър Уелингтън, над френския император. Според Париж тази монета би подкопала единството на еврозоната.

Предварителен дизайн на монетата бе изпратен на съвета на Европейския съюз от Белгия през февруари тази година. Само няколко дни след това Франция се възпротиви на монетата, твърдейки, че тя би предизвикала „враждебни реакции спрямо Франция“ и би подкопала еврозоната.

Френското писмо до Съвета на Европа твърдеше, че монетата би носила „символ, който е негативен за част от европейското население“. Отсичането на монетата би „рискувало създаването на враждебни реакции спрямо Франция“, допълва писмото. „Битката при Ватерло е събитие с особен резонанс в колективното съзнание, отиващ отвъд обикновен военен конфликт“.

„Циркулацията на монети, носещи символ, който е негативен за част от европейското население, изглежда изпълнен с предразсъдъци, в контекст, в който правителствата на еврозоната се опитват да засилят единството и сътрудничеството във валутния съюз“.

Битката при Ватерло, днешна Белгия, на 18 юни 1815 г. спира настъплението на император Наполеон в Европа и го изпраща в изгнание за втори и последен път. В деня на битката има около 55 000 жертви, ранени или изчезнали и от двете страни, като съюзническата войска от английски, холандски и пруски сили разгромява за втори и последен път един от най-добрите пълководци в човешката история.

Съветът на Европа твърди, че „всяка страна-членка, чиято валута е еврото, има правото да подаде възражение срещу предложен дизайн, ако е вероятно той да доведе до противоречиви реакции сред нейните граждани“. Съветът допълва: „На страните-членки се съобщава, че Франция е подала такова възражение на 5 март“. В крайна сметка Съветът на Европа реши да се откаже от плановете си и да не обижда французите.

Това не е първият път, в който изображения на битката при Ватерло са разгневявали Париж. 

Масово се твърди, но никога не е било официално потвърдено, че бившите френски президенти Шарл де Гол, Франсоа Митеран и Жак Ширак са настоявали големите картини на битките при Ватерло и Трафалгар в Кралската галерия в Уестминистърския дворец да бъдат покрити, когато посещават Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
Stefan--L
преди 9 години
Франция спечелила битката да направи банкнота 2 евро от обезценяващата се и изчезваща валута ! Сега дайте на Гърция да направи банкнота от 3 евро на испания 4 евро и на унгария 6 евро дова ще до пълното разпадане на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Муааахахаха! Да ви се^ра на ценностите европейски!!!Начи не може да разтуриме на франсетата хатъра заради една победа над един шебек, загробил хиляди европейци с грандоманските си имперски мераци, а може всяка година да пилиме на германците сол на куп дати - и на десанта в Нормандия, и на разни измислени битки, и на капитулацията, и на освобождаването на разни лагери... Маа ви *** жабарска, ***, безполова, франко-галско-фонска (франкогалфонска) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tyrista
преди 9 години
borickat se na istoricheski temi... a vdrygiden tonut na Yellen ako se vtvurdi i ... evropeiskiq dollar 2 /bez znachenie dali s lika na bitkata spechelena ot Yelington/ shte polychi 1USD :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още