IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основателни ли са притесненията за случващото се в Sotheby's?

Компанията постави рекорд напук на съмненията в стабилността ѝ

17:10 | 15.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Sotheby’s разсейва съмненията, възникнали след оттеглянето на нейния главен изпълнителен директор в края на миналата година, след като през последната седмица подразделението ѝ за съвременно изкуство в Лондон обяви високи резултати от февруарския си търг, пише Wall Street Journal.

Годишният февруарски аукцион на компанията събра 188 млн. долара, което представлява 31% ръст спрямо търга, проведен през февруари миналата година. 

През ноември Уилям Рупрехт слезе от поста главен изпълнителен диркетор на Sotheby’s. Основните критики към него бяха именно за резултатите на подразделението за съвременно изкуство.

Очакванията от търга, проведен във вторник, бяха за сума между 136 и 193 млн. долара. Резултатите помогнаха на Sotheby’s да разбие рекорда на основния си конкурент Christie’s, който продаде произведения на изкуството за 178 млн. долара в сряда, което е с 16% по-малко спрямо година по-рано.

Колекционерите от Азия и Близкия изток на търга на Sotheby’s не показаха силно участие. Едва 9% от купувачите се оказаха от региона. Но южноамериканското присъствие се оказа двойно по-голямо от миналата година. 37 на сто от купувачите са от Южна и Северна Америка. На аукциона на Christie’s около една пета от присъстващите бяха от Азия и Близкия изток, а половината - от Европа и Северна Америка.

Най-голямата продажба този уикенд се оказа картината “Abstract Picture, 599”, нарисувана през 1986 г. от Герхард Рихтер. Тя беше продадена по телефона за 46 млн. долара. Покупката е направена от Кен Грифин, основател на инвестиционния фонд Citadel. Тя е необичайна за милиардера, който е известен с това, че колекционира по-известни произведения на изкуството, включително творби на импресионисти.

Грифин обаче разби рекорда на Рихтер, поставен през май 2013 г., когато негова картина беше продадена за 37 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още