IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от хакерската атака над Sony ще бъдат поети от застраховател

Според експерти щетите ще възлизат на около 100 млн. долара

10:42 | 09.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Изпълнителният директор на&nbsp;</span><span style="font-size: 11.8181819915771px;">Sony Pictures Entertainment&nbsp;</span><span style="font-size: 11.8181819915771px;">Майкъл Линтън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></span></p>

Изпълнителният директор на Sony Pictures Entertainment Майкъл Линтън. Снимка: архив Ройтерс

Филмовото студио на Sony няма да изпита финансови затруднения заради опустошителната хакерска атака преди седем седмици.

Директорът на студиото Майкъл Линтън обяви пред Ройтерс, че всички разходи ще бъдат напълно поети от застрахователите. Затова заради атаката няма да се наложат нови съкращения на разходите след тези от миналата година. 

"Бих казал, че разходите ще са много по-ниски, отколкото си представят мнозина, и със сигурност няма да е нещо, което да е опустошително за нашия бюджет", заяви Линтън в интервю за Ройтерс.

Линтън не назова конкретни суми на щетите, но някои експерти изчисляват, че сумата ще е около 100 млн. долара. В нея се включват разходите за ремонт или замяна на компютри, допълнителни мерки за безопасност и производствени загуби.

Припомняме, че на 21 ноември 2014 г. Sony Pictures Entertainment стана обект на най-голямата кибератака над частна компания в САЩ.

Огромни количества данни бяха унищожени, а поверителна фирмена информация бе публикувана. „Това е все едно някой да влезе в дома ви и след това да ви ограби и да изгори дома ви до основи“, казва Линтън. „Един от следователите ми каза, че който е разработил този софтуер, е бил много, много ядосан".

Американското правителството обвини Северна Корея за нападението срещу филмовото студио. Причината е комедия за замислен заговор за убийство от страна на САЩ срещу севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Филмът стана предмет на няколкоседмичен дебат във филмовата индустрия, като се пренесе и на политическата сцена. Sony стана жертва на хакерската атака и на сериозни заплахи във връзка с лентата, вследствие на което редица киносалони първоначално се отказаха от излъчването ѝ. Компанията реши да не излъчва филма, но след това промени мнението си.

Междувременно американските власти обявиха, че Северна Корея стои зад кибератаката, която разби системите на Sony Pictures Entertainment и принуди студиото да изтегли филма от кината.

От своя страна, Северна Корея обвини президента на САЩ Барак Обама в безразсъдни действия, разпространявайки слухове за организирана от Пхенян кибератака срещу Sony Pictures. Същевременно Пхенян предупреди за възможни удари срещу САЩ, които ще атакуват нейните "крепости" и ще бъдат много по-силен отговор от хакерските атака срещу Sony, довели до отмяната на пускането на спорния високобюджетен филм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още