IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lego прекратява партньорството си с Shell заради натиск от Greenpeace

Действията на Shell станаха обект на критики от страна на природозащитната организация

17:38 | 09.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Човечето на Lego повече няма да краси бензиностанциите на Shell. Датският производител на играчки обяви, че ще прекрати дългогодишното си партньорство с петролния гигант Royal Dutch Shell. Ходът идва на фона на натиск от страна на неправителствената екологична организация Greenpeace, която осъди сделката в станало популярно онлайн видео и чрез петиция, пише Wall Street Journal.

От 60-те години Lego създава конструктори с логото на Shell. Те включват малки бензиностанции, цистерни и състезателни коли, които се продават в обектите на Shell и в други търговски обекти, които предлагат продуктите на Lego.

Но през юли Greenpeace разпространи онлайн петиция, която призовава Lego да прекрати отношенията си със Shell, която е обвинена в рискови проучвания за нефт в Арктика. Shell спря програмата си там през 2013 г., но запази възможностите да направи още един опит. Освен това провежда подобни проучвания и на други места в Арктика. Компанията е категорична, че работи отговорно в района и на други места и приема риска от увреждането на околната среда наистина сериозно.

Като част от кампанията си Greenpeace разпространи онлайн видео, наречено „LEGO: Everything is NOT Awesome” (“LEGO: Не всичко е страхотно“ - бел. ред.). То изобразява арктическите чудеса, направени от конструктор Lego, които накрая биват залети с масло. Видеото призовава зрителите да подпишат петицията, която настоява Lego да прекъсне връзката си с петролния гигант.

Greenpeace цели събирането на 1,25 млн. подписа и вече е събрала повече от 1 млн.

По време на кампанията Lego заяви, че ще продължи отношенията си с Shell и настоя Greenpeace да адресира обвиненията си директно към Shell. Но в изявление в сряда главният изпълнителен директор на Lego Йорген Виг Кнудсторп заяви, че компанията не може да поднови договора си с Shell, който двете са подписали през 2011 г.

Той обяви, че производителят на играчки ще зачита този договор, докато той изтече, но няма да го продължи. Lego не разкрива кога изтича договорът, нито какви са детайлите, свързани с него.

"Ние сме решени да окажем положително въздействие върху обществото и планетата, която децата ще наследят“, коментира Кнудсторп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още