IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Креативните" крони – новото норвежко произведение на изкуството

Новите иновативни банкноти на Норвежката централна банка ще бъдат пуснати в обращение през 2017 г.

17:58 | 09.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Креативните" крони – новото норвежко произведение на изкуството

Наречете ги още доказателства за безкрайната комерсиализация на дизайна. Наречете ги ​​още една причина Норвегия да е благодарена, че не пое по трънливия път на присъединяването към борещата се множество проблеми еврозона. Наречете ги "креативни" крони...

Във всеки случай дизайнът на новите норвежки банкноти, представен официално тази седмица, е буквално произведение на изкуството, пише The Atlantic. Норвежката централна банка помоли осем различни дизайнери да представят своите предложения за нова визия за банкнотите, които ще бъдат пуснати в обращение през 2017 г. Големите победители се оказаха архитектурната компания Snøhetta и експертите по графичен дизайн The Metric System.

Snøhetta, която има офиси в Осло и Ню Йорк, е проектирала някои от най-емблематичните сгради в Норвегия, включително моделираната под формата на айсберг Опера на Осло, разположена на един от фиордите в столицата.

Компанията също така в момента работи върху разширяването на Музея за модерно изкуство в Сан Франциско и върху реконструкцията на Times Square, както и наскоро завършения Мемориал на жертвите от 11 септември в Ню Йорк.

От едната си страна проектите за банкноти на Snøhetta с номинал 50, 200, 500 и 1000 крони представят пикселирани изображения на норвежката брегова линия. На гърба на банкнотите пък са разположени традиционни за страната изображения, като викингски кораб, морски фар, и дори риба. Там, разбира се, са и необходимите водни знаци и серийни номера.

Новите банкноти ще заменят въведените през 90-те и началото на новия век, които изобразяват бележити норвежци, сред които са изследователят Кристиан Биркеланд, оперната певица Кирстен Флагстад и художникът Едвард Мунк.

Норвежката централна банка публикува брошура с всички подадени проекти, която е достъпна на официалния сайт на институцията. Всички класирани проекти вече са изложени на показ в нова изложба в централната сграда на банката в Осло, която ще продължи до края на октомври.

От централната банка съобщиха също, че вече работят и върху осигуряването на допълнителни защитни елементи в банкнотите, които ще гарантират максималната сигурност на "креативните" крони. 

Иновативните дизайни на новите крони може да видите в нашата галерия!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още