IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат забрана за продажбата на газирани напитки в руските училища

В Русия тези напитки се употребяват повсеместно и без контрол и това може е пагубно за здравето на нацията, безпокоят се от Обществената палата

12:13 | 15.09.14 г.
Искат забрана за продажбата на газирани напитки в руските училища

Руската Обществена палата предложи забрана на продажбата на подсладени газирани безалкохолни напитки в детските образователни центрове и в детските отделения в болниците в страната и прилежащите им територии, става ясно от съобщение на сайта на неправителствената организация.

Писмо с такова искане вече е изпратено до премиера Дмитрий Медведев.

Забраната ще засегне всички производители, обяснява първият зам.-секретар на палатата Владислав Гриб, цитиран от ИТАР - ТАСС. „Искането ни не е срещу Coca-Cola и други известни американски газирани напитки“, уточнява той.

Предложението за забрана е базирано на опита в други държави, включително и в редица щати в САЩ и държави от ЕС, където се контролират продажбите на храни и напитки в училищата и в близките територии, допълват още от организацията.

„Членовете на Обществената палата са обезпокоени от повсеместната и неконтролируема употреба на силногазирани безалкохолни напитки с високо съдържание на изкуствени оцветители, захар, консерванти и ароматизатори, което може да се окаже пагубно за здравето на нацията“, се казва в писмо на организацията, изпратено до премиера Дмитрий Медведев.

Учените вече доказаха клинично, че прекомерната употреба на тези напитки формира зависимост, а някои от тях дори обострят развитието на някои заболявания, обясняват още от Палатата.

Обществената палата на Руската федерация беше сформирана със закон от 2005 година. Съгласно текстовете на нормативния акт членовете на Палатата се избират с тригодишен мандат и основната им цел е да осъществяват връзката между гражданското общество и държавните институции.

Организацията трябва да защити правата на гражданите при формирането на държавните политики и да осъществява контрол на дейността на органите на властта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още