IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джеймс Патерсън е най-скъпоплатеният писател в света

Авторът на "Алекс Крос" е заработил 90 млн. долара между юни 2013 г. и юни 2014 г.

22:30 | 12.09.14 г.
Джеймс Патерсън е най-скъпоплатеният писател в света

Американският писател Джеймс Патерсън, който миналата година отстъпи първото място в класацията на Forbes за най-високоплатените писатели в света на авторката на романа "50 нюанса сиво" Е. Л. Джеймс, сега си е върнал челната позиция За 12 месеца той е заработил 90 млн. долара, съобщи порталът News.ru.

През последните 10 години доходите на писателя са достигнали 700 млн. долара. Патерсън е признат за един от най-ярките майстори в жанра трилър. Неговите най-известни бестселъри са книгите от циклите за американския детектив-психолог Алекс Крос, за детектива Майкъл Бенет и серията "Женски клуб "Убийства".

На второ място в класацията е Дан Браун. За 12 месеца той е заработил 28 млн. долара, което е с 6 млн. долара повече от резултата му през миналата година. В САЩ от книгата "Ад", издадена през 2013 г., са били продадени 1,4 млн. екземпляра. Сега се обсъжда въпросът за екранизацията ѝ.

Трета е авторката на криминални и любовни романи Нора Робъртс. От юни 2013 г. до юни 2014 г. тя е спечелила 23 млн. долара.

В топ 5 на най-високоплатените писатели в света са също авторката на класически женски бестселъри Даниел Стийл (22 млн. долара) и колежката ѝ Джанет Еванович (20 млн. долара), известна с криминалните романи от серията за Стефани Плъм.

След тях са Джеф Кини (17 млн. долара), 26-годишната Вероника Рот (17 млн. долара), авторът на съдебните трилъри Джон Гришам (17 млн. долара), "кралят на ужасите" Стивън Кинг (17 млн. долара) и авторката на "Игрите на глада" Сюзан Колинс (16 млн. долара).

Авторката на романите за Хари Потър – британката Джоан Роулинг, не е намерила място сред първите десет места. Тя е класирана от Forbes на 11-а позиция с 14 млн. долара.

Миналогодишната победителка в класацията Е. Л. Джеймс сега е на 15-о място с 10 млн. долара. Извън първите десет се оказват и Джордж Мартин с 12 млн. долара (12-а позиция), Дейвид Балдачи с 11 млн. долара (13-а позиция) и Рик Риърдън с 10 млн. долара (14-а позиция).

Повече новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още