IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квартални пивоварни връщат славата на берлинската бира

Дребни производители излизат на пазара, вдъхновени от модата "занаятчийска бира", тръгнала от САЩ и преживяваща истински бум в Европа

15:46 | 11.08.14 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Типична германска напитка, бирата напоследък се сдоби с нови посланици в Берлин, последователи на занаятчийското производство. То връща блясъка на местната пивоварна традиция.

Преди един век, в Берлин, който преживяваше бурен промишлен възход, имаше не по-малко от 95 пивоварни. Berliner Kindl, Schultheiss, Berliner Pilsner, тези големи имена в производството на бира тогава красяха фасадите на прекрасни сгради от червени тухли, повечето построени в края на 19-и век.

Оцелелите от тях след бомбардировките от Втората световна война продължават да красят кварталите на столицата с архитектурата си, само че ароматът на хмел отдавна е изчезнал. Те станаха културни центрове, в които бяха привлечени архитекти и дизайнери, а те пък изградиха в тях луксозни апартаменти.

Днес берлинската бира идва от местния завод на групата Radeberger, филиал на гиганта в производството на хранителни продукти Oetker и германски лидер на пазара за бира с близо 40 мерки.

Напоследък обаче дребни производители излизат на пазара, вдъхновени от модата "craft beer" ("занаятчийска бира"), тръгнала от САЩ и преживяваща истински бум в Европа. Наречени "Mikrobrauereien" ("микропивоварни") или "Kiezbrauereien" ("квартални пивоварни), те съблазняват любителите, на които им са им дотегнали промишлените бири.

"Пазарът наистина е жив и се развива бурно", разказва Марк Хинц, на 44 години, съорганизатор на първия Берлински празник на занаятчийската бира, който събра в края на май близо 15 производители във Фридрихсхайн, квартала на берлинските клубове.

Мегаполисът на бирата

"Хората с радост откриват бирите, които имат вкус, които разкриват разнообразието на това, което може да се направи, в сравнение с бирите в супермаркета", подчертава той.

"Не исках да работя в промишлеността и не исках да напускам Берлин", разказва Вилко Берайт, на 38 години, който е създал "Rollberg Bier" през 2009 година със съдружника си Нилс Хайнс. "Не оставаме без работа, има много бачкане", обяснява той със силен берлински акцент, облечен в суичър с качулка. Миналата година той е продал 180 000 литра на 46 бара и ресторанта в Берлин и околностите.

"В Rollberg Brauerei наистина се прави традиционна германска бира", със задоволство заявява той. Един символ: той се настанил в подземието на бившата пивоварна Kindl, в квартала Нойкьол, съживявайки някогашната дейност на това място.

"Преди Берлин е бил невероятен мегаполис на бирата и лека полека това се връща. Движението на възстановяването на една традиция от нови бирарии е ново", казва Марк Хинц.

Повечето представители на това младо поколение са завършили Техническия университет в Берлин, който предлага магистърска степен по производството на бира и техниката на напитките, но сегашната тенденция привлича и хора от други профили като тримата американци, които основаха Vagabund Brauerei.

Самоуки, те започнали да правят бира за себе си и за приятели, водени от желанието да открият вкуса на американските бири. "Силно бяхме учудени от ограничения избор тук", разказва Марк Уолтхол, един от съоснователите, припомняйки, че на практика почти е невъзможно човек да намери белгийска, френска или американска бира в германски супермаркет.

"Засега веднъж в седмицата варим бира и то само 200 литра, но след юли ще започнем да се развиваме", заявява 30-годишният мъж. А вкусът на бирата Vagabund е изключително американски, но, по думите на Марк Уолтхол, търпи германско влияние. "Берлин е град на много култури, а нашата бира в известен смисъл е част от това", казва той.

Германия е петият по големина производител на бира в света (94,6 милиона хектолитра, според статистически данни за 2012 година), а германците са трети в класацията на нациите, които пият най-много бира, със 106 литра на човек миналата година, изпреварвани от чехите и австрийците.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още