IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon търси решение на спора си с Hachette Book Group

Компанията е направила официално предложение на издателството, което е изцяло в полза на авторите на книги

11:11 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В разгара на горчивия си издателски спор в САЩ Amazon.com се обърна директно към авторите, надявайки се да спечели сърцата и умовете на хората срещу френското издателство Hachette Book Group в преговорите, които могат да повлияят на цените на електронните книги в индустрията в цял свят, пише Wall Street Journal.

Онлайн гигантът предложи на авторите на Hachette да запазят 100% от приходите от продажбите на дигитални книги, докато Amazon и издателската компания продължават напрегнатите преговори по новия договор за е-книгите. Hachette обаче бързо отказа предложението.

Amazon разкри идеята си в писмо, което изпрати през последните дни до автори и агенти. Съгласно предложението Amazon и Hachette ще трябва да се откажат от своя дял от продажбите на електронни книги, така че авторите да получат всички приходи.

Amazon настоява да получава по-голям дял от приходите на електронни книги и иска цените им да са по-ниски. Преговорите ѝ с Hachette се превърнаха с хаотична публична битка за бъдещето на издателската индустрия.

Като част от тактиката си за водене на преговори, Amazon премахна бутона за предварително поръчване от сайта си само за книгите, които издава Hachette. Освен това отложи доставките на техни книги и намали отстъпките, предлагани при покупка на част от произведенията на издателството.

Най-новото предложение на компанията, занимаваща се с продажби на дребно, е усилие да си  върне подкрепата на авторите на Hachette, които твърдят, че са ощетени от случващото се. В писмото си Amazon посочва, че се надява нейният ход да ускори преговорите. От своя страна Hachette показа, че няма да приеме идеята.

„Amazon току-що ни изпрати кратко предложение. Ние приканваме Amazon да оттегли санкциите, които едностранно наложи, и ние ще продължим да преговаряме добросъвестно и с надеждата за по-бързо приключване на случая“, посочват от издателството.

След това Amazon отвърна на удара, позовавайки се на по-ранно изявление на Hachette, в което издателската  къща посочва, че приемането на такова предложение би било самоубийствено.

„Hachette е част от 10-милиарден глобален конгломерат. Няма да е самоубийствено. Те могат да си го позволят. Това, което те наистина искат да е ясно, е, че искат техните автори да бъдат впримчени в средата на тези преговори, защото вярват, че това увеличава влиянието им. През цялото това време отказват да преговарят, въпреки болката, причинена на авторите им“, коментираха от Amazon.

Загубата на приходите от продажбите на дигитални книги през Amazon ще бъде голям удар за Hachette. 60% от продажбите на електронни книги на издателството в САЩ миналата година са били извършени именно през тази онлайн платформа за търговия.

Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още