IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Трансформърс" е на крачка от рекордни резултати в Китай

Въпреки големите успехи лентата не се радва на толкова добри отзиви от страна на китайската публика

12:20 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Филмът „Трансформърс: Ера на изтребление“, създаден от Paramount, е на път да се превърне в най-касовата продукция в историята на китайския бокс офис, пише Wall Street Journal.

Четвъртият филм от поредицата за автоботите вече е събрал повече от 212,8 млн. долара в азиатската страна за по-малко от две седмици. Лентата е напът да изпревари научнофантастичния филм на Джеймс Камерън „Аватар“, който излезе на китайския пазар през 2010 г. „Аватар“ събра 222 млн. долара за повече от два месеца и все още държи рекорда за най-касов филм в историята на страната.

Създаването на последния проект от поредицата „Трансформърс“ струва 210 млн. долара.

Филмът излезе в Китай на 27-и юни тази година, а премиерата му съвпадна с тази в Северна Америка. В първия си ден в кината филмът спечели рекордните 170 млн. юана (27,4 млн. долара), а в рамките на дебютния уикенд сумата нарасна до 630 млн. юана.

Както се случи и при излизането на „Аватар“ в Китай, местните зрители трудно успяват да се доберат до билети за последната част на „Трансформърс“. Мнозина публикуваха снимки в интернет, показващи огромните опашки пред касите на кината.

До този момент филмът е постигнал много повече в Китай, отколкото в САЩ, където събра 174,7 млн. долара. В световен мащаб лентата вече е спечелила 575 млн. долара според сайта Box Office Mojo, който следи бокс офис продажбите по целия свят. По същия начин „Пасифик Рим“ на Warner Brothers спечели повече в Китай, отколкото в САЩ миналата година.

Още преди „Трансформърс“ да покаже зашеметяващите си бокс офис резултати в Китай, властите се опитаха да се намесят, за да смекчат въздействието на филма. Преди премиерата на филма Джан Хонгсен, шеф на филмовото бюро в Държавната администрация по пресата, публикациите, радиото, киното и телевизията, призова местните кина да бъдат „по-рационални“ и да подкрепят местните филми, които са изправени пред предизвикателствата, поставени от американското кино.

В коментар миналата седмица държавният вестник People's Daily заяви, че огромният успех на „Трансформърс“ е „пронизал китайските филми“.

Представители на индустрията казаха пред China Real Time, че редица все още непредставени китайски филми са преместили датите за премиерите си, за да избегнат конкуренцията на холивудските продукции. Единствено филмът „The Breakup Guru”, нискобюджетна китайска продукция, излезе в деня, в който по кината се появи и „Трансформърс“. До момента китайската лента е изкарала сравнително ниската сума от 400 млн. юана.

3D продукцията „Трансформърс: Ера на изтребление“ имаше задачата да привлече публиката на втория по големина филмов пазар, като за целта добави китайски елементи, включително снимки от забележителности в Китай. В допълнение в лентата участват и редица китайски знаменитости. Филмът имаше официални премиери в Хонконг, Китай и Пекин.

Много китайски фенове на продукцията забелязаха, че в нея са позиционирани множество китайски продукти, включително известната местна марка алкохол Jiannanchun. В резултат на това част от местните медии осмяха лентата, наричайки я „китайски филм, продуциран от Холивуд“.

Въпреки това не всички китайски марки са доволни от представянето си във филма. Хотел Pandu Plaza, намиращ се в центъра на Пекин, плати близо 1 млн. долара, за да се появи във продукцията, но по-късно се оплака от Paramount и партньорите ѝ, казвайки, че логото ѝ се е появило съвсем за кратко на екрана.

Въпреки че „Трансформърс“ може да разбие рекордите в Китай, публиката там не е особено доволна от самата продукция. Във водещия онлайн филмов портал на страната Douban.com филмът има най-нисък рейтинг от всички части на поредицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още