IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн бъдещето на производителите на храни

Повечето компании все още не са готови за иновации, които ще им позволят по-добро представяне в дигиталното пространство

16:47 | 05.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Победители и губещи

Фабио Васирка, управляващ директор на отдела, отговарящ за потребителските стоки и услуги в Accenture, твърди, че с онлайн миграцията на магазините маржовете ще се подобрят въпреки по-широкото предлагане. По думите му онлайн пространството е огромно, така че вероятно ще има много повече продукти.

Но по-евтиният дигитален маркетинг, неограниченото пространство и премахването на част от таксите, плащани на търговците, може да намали разликата между тях и стартиращите фирми, които се харесват на по-младите потребители.

Анализаторите от Bernstein Research предупреждават, че това може да коства печалбите на компании като Campbell Soup и ConAgra Foods. Докато производители на замразени храни като Iglo, Nestle и Unilever биха могли да спечелят от домашните доставки, създателите на сладкиши като Mars и Mondelez International вероятно ще започнат да страдат от факта, че онлайн купувачите устояват на импулсивното пазаруване.

Скъпите стоки срещу масовия пазар

Някои вече се насочват активно към дигиталното пространство. L'Oreal наскоро назначи директор, който да ѝ помогне да се разрасне онлайн, особено в Китай, където интернет пазаруването скоро може да носи 10% от всички продажби на пазара на масови стоки.

Миналата година Heineken пусна „the Sub”, домашен диспенсър за бира, който може да бъде поръчан от сайта на компанията. През януари производителят на алкохолни напитки Pernod Ricard разкри новата си инициатива, наречена „Project Gutenberg”, която ще позволи на потребителите да поръчват и спиртни напитки онлайн.

Високите цени на доставките обаче представляват сериозна пречка за фирмите, които правят евтини стоки.

Това не означава, че бизнесът с евтини продукти не може да процъфтява онлайн. Coca-Cola направи огромен напредък в дигиталните мрежи, включително Facebook, където френското ѝ подразделение миналата година проведе кампания, за да увеличи продажбите си. Компанията разкри, че е спечелила по 2,74 евро за всяко евро, което е инвестирала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още