IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Оскар" беше продаден на търг за 79 200 долара

Купувачът му е известна личност, пожелала да запази анонимност

15:07 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Статуетка „Оскар“ за „най-добра арт режисура на цветен филм“, присъдена на филма „My Gal Sal” от 1942 г., беше продадена на търг за 79 200 долара в Роуд Айлънд, САЩ. Купувачът ѝ се сдоби с нея срещу два пъти по-висока сума от предварителната оценка, предаде Ройтерс.

Аукционната къща Briarbrook Auctions очакваше златната статуетка да бъде продадена за сума между 5000 и 30 000 долара. Самият търг се проведе на живо и онлайн, а статуетката беше купена от анонимен участник от Калифорния, който наддаваше по телефона.

„Оскарите са голяма рядкост“, заяви собственикът на аукционната къща Нанси Томпсън. По думите ѝ рядко се случва някой от тях да бъде предложен за продажба на търг.

“Оскар"-ът беше продаден от наследника на Джоузеф Райт, който е спечелил престижната награда за филм с участието на Рита Хейуърт и Виктор Матюр.

Томпсън заяви, че от първата церемония по връчването на Наградите на Филмовата академия през 1929 г. насам по-малко от 200 статуетки са били продадени на търгове по-късно.

Една от причините за това е, че от 1950 г. насам Академията, която е домакин на наградите, кара победителите да подпишат специално споразумение. То постановява, че победителите и техните наследници няма да продават статуетките, преди да дадат на Академията възможност да откупят въпросния „Оскар“ за един долар.

Райт, който почина през 1985 г. на 92-годишна възраст, печели наградата, преди споразумението да влезе в сила. Той е номиниран 12 пъти за „Оскар“ по време на кариерата си и е печелил статуетката два пъти. Втората му награда е за „най-добра арт режисура“ на черно-белия филм „This Above All”, който излиза през 1942 г.

Томпсън не може да разкрие името на купувача от търга, защото той предпочита да остане анонимен, но по думите ѝ става дума за популярно име.

„Мога да кажа, че „Оскар"-ът се връща обратно в Калифорния“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още