IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's не успя да намери купувач на "Страдивариус" от 1731 г.

Очакваше се цигулката да се продаде за сума между 7,5 и 10 млн. долара.

10:18 | 20.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цигулка „Страдивариус“, открита в Манхатън, в дома на жена на име Югет Кларк, не успя да намери купувач по време на търг на Christie's, пише Bloomberg.

Музикалният инструмент е създаден през 1731 г. от известния италиански майстор Антонио Страдивариус. Очакваше се цигулката да се продаде за сума между 7,5 и 10 млн. долара.

След търга с тайно наддаване, който започна на 6-и юни, от Christie's заявиха, че офертите не са достигнали договорената между продавача и аукционната къща цена.

Аукционната къща разкри, че вече проучва какви следващи стъпки да предприеме.

Цигулката беше част от търга, който се проведе в Ню Йорк, и на който бяха представени общо 352 предмета, принадлежали на семейството на магната Уилям Андрюс Кларк. Christie's представи картини, декоративни орнаменти, редки книги и други музикални инструменти – всички старателно запазени.

Търгът продължи седем часа и събра общо 8,5 млн. долара.

Най-добре продадената творба се оказа картина на Джон Сингър Сарджънт, наречена „Girl Fishing", която беше купена за 4,3 млн. долара с комисионната. Очакваше се произведението да достигне цена от 3-5 млн. долара. Издание на книгата „Leaves of Grass” на Уолт Уитман от 1855 г. беше продадено за 305 000 долара, като предварителната му цена беше 150 000 долара.

От всичките 352 предмета, предложени на търга, 339 (96%) намериха купувачи.

Кларк започва да събира невероятната си колекция през 1878 г. Повече от 200 произведения на изкуството, включени в нея, са дарени на Corcoran Gallery of Art във Вашингтон, когато милиардерът умира през 1925 г.

Югет Кларк - най-малкото от седемте деца на Кларк, продължава да допълва колекцията през целия си живот. Тя обаче почина през май 2011 г. на 104 години, след като прекара десетилетия в болници в Ню Йорк. Кларк се подвизаваше там под псевдоним, а в която и болница да се намираше, винаги беше заобиколена от колекцията си от кукли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още