IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жертви на Costa Concordia съдят туроператора си

Двама германци са завели дело за обезщетение на обща стойност 113 000 евро

09:57 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Почти две години и половина след аварията на круизния кораб Costa Concordia от януари 2012 г., в началото на юли в Окръжния съд на Берлин двама летовници ще подадат иск за обезщетение.

Двамата мъже от Северен Рейн-Вестфалия – на 42 и 62 години, са завели дело срещу берлински туроператор за обезщетение на обща стойност 113 000 евро за вреди и понесени болка и страдание. Техният адвокат Ханс Райнхарт потвърди в неделя в Дателн материала на списание Focus.

За 3 юли е насрочено първо непублично изслушване за помирение, в което освен пътниците и туроператорът ще участват и представители на корабната компания Carnival. Ако не се стигне до споразумение, ще се влезе в този процес, заяви Райнхард. При инцидента на 13 януари 2012 г. загинаха 32 души, включително 12 германци. На борда е имало над 4200 пътници и членове на екипажа.

Според текста на иска жертвите са загубили багажа си и са пострадали от "множество наранявания", съобщава Focus. Единият от двамата е загубил работата си в резултат на инцидента и сега е обявен за инвалид, казва Райнхард. И двамата са били "изплашени до смърт" и е трябвало да се лекува от психически травми и до днес. „Италианската круиз компания Costa е предложила на моите клиенти по 11 000 евро, но това е крайно неприемлива сума с оглед на трагичните събития".

Тъй като пътниците са резервирали екскурзията си в берлински туроператор, процесът може да се води и в Германия, продължава Райнхард с обясненията. Той предполага, че това е първият път, в който случай от катастрофата може да бъде договорен устно пред съда, предава dpa. Повечето пътници са резервирали екскурзията си директно в собственика на кораба в Италия, поради което скоро се очакват и дела в средиземноморската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още