IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антиквари искат държавна подкрепа за бизнеса

Богатите българи обичат да купуват евтино, а фалшификаторите стават все по-добри, обяснява експерт

10:39 | 02.06.14 г.
Антиквари искат държавна подкрепа за бизнеса

"Не внасям творби на Рембранд и Ван Гог, защото няма кой да ги купи тук. Хора с пари има, но не могат да ги оценят“, категорична е реставраторката.

Що се отнася до фалшификатите, те изобилстват.

Всичко се фалшифицира, а понякога дори наличието на сертификат не е гаранция за автентичност, казва Константин Илиев.

Все по-трудно е да бъдат разпознати фалшификатите, особено когато става въпрос за изделия от благородни метали, а в последните години се бълват ментета и от висококаратно злато", обяснява Светла Цанева.

Експертът съветва винаги да се търси мнението на специалист в дадената област, в някои случаи и на няколко с различна специализация.

"Много често самите експерти имат различни мнения. Затова идеята, че един сертификат решава всичко, е безумна", изтъква Владимир Кафеджиев.

През последните години, освен заради неговото качество и стойност, антиквариат се търси и заради екологичния му характер.

Антикварните вещи са произведени от значително по-безвредни материали и оживяват с всяко следващо поколение. Те са чудесна алтернатива на съвременните предмети, които се обезценяват, щом излезем от магазина.

Колекционерските вещи имат съвсем различен характер от автентичните антики, но също са в прицела на инвеститорите.

Такива са кратките серии на даден продукт, картички или марки с дефект, исторически снимки, фонокарти от 70-те, джубоксове от 60-те години, че дори и четката за зъби на пилота от фаталната мисия "Аполо 13".

"Интересът към предметите е провокиран от историята, енергията и красотата, които носят“, обяснява д-р Маргарита Бакрачева от Института по психология при БАН.

Малка група ценители могат да се заинтересоват заради конкретния бивш притежател, допълва тя.

Колекционерският дух се изгражда от най-ранна възраст и е една от малкото сфери, на които човек не изневерява въпреки жизнените промени.

При ценителите водещ е авантюристичният дух на "ловеца". Вероятно по тази причина големите колекции са на мъже, обяснява д-р Бакрачева.

Ако жените колекционират нещо, това са бижута, интериор, а понякога и кукли, допълва тя.

Доходен "улов" за ценители представляват и кратките серии вина, които се намират само на специализирани търгове, смята още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още