IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антиквари искат държавна подкрепа за бизнеса

Богатите българи обичат да купуват евтино, а фалшификаторите стават все по-добри, обяснява експерт

10:39 | 02.06.14 г.
Антиквари искат държавна подкрепа за бизнеса

Антикварният бизнес е причина да бъде обогатяван културният фонд в България и би трябвало да има държавно подпомагане за него, заявяват пред пред БТА антиквари и специалисти.

Пазарът в България е поизчерпан от близо десетилетие и много антиквари търсят своите "шедьоври" в чужбина, обясняват те.

„В чужбина преобладават ценители на антиките, докато у нас страстните колекционери са извадени от икономическата обстановка и повечето купувачи са богати инвеститори, които обичат да купуват евтино. Затова търговците в бранша трудно покриват разходите си, като реализират само по една продажба на 3-4 месеца“, твърди Константин Илиев, собственик на антикварна къща и член на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на произведения на изкуството.

Често античните находки се нуждаят от реставрация, за да възвърнат първоначалния си блясък. Но това понякога е по-скъпо и от крайната цена на поправения предмет, добавя той.

Добрите реставратори у нас са малко, особено за културни ценности от метал, а некачествената работа оскъпява допълнително. Трудно се намират и необходимите материали, допълва още той.

Що се отнася за автентичните антики, те са уникати и да се изработи тяхна реплика е трудоемко и скъпо и ценителите рядко търсят вещи по поръчка, обяснява Владимир Кафеджиев, собственик на антикварна къща в София.

„Ако сте в правилното време на правилното място, може да намерите нещо, за което друг ще ви даде повече пари. В това е и красотата на този бизнес“, уточнява той.

Богатите българи обичат да купуват евтино, а фалшификаторите стават все по-добри, категорична е Светла Цанева, началник на Централната лаборатория „Реставрация“ в Националния Исторически музей.

Докато българските съкровища удивляват ценителите по целия свят, картините дори на нашите най-големи художници са евтини навън, защото там са непознати, казва тя. Антикварите се опитват да ги върнат в България, защото тук има пазар за тях, обяснява тя.

Докато творбите на Майстора се продават от 8 до 15 хил. евро, тези на Рембранд достигат десетцифрени числа. Творби на най-големия български портретист Никола Танев, някои от които и на исторически личности, могат да се намерят само за 1000 до 3000 евро в чужбина, уточнява Цанева.

Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още