IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е най-евтино да изпиеш чаша кафе в ЕС?

За чаша кафе в българско кафене ще платите средно 0,54 евро. В Швейцария същото ще ви струва 3,30 евро

16:21 | 26.05.14 г. 3
<p>
	Най-евтиното кафе в ЕС може да бъде изпито в България. Снимка:<em> ЕК</em></p>

Най-евтиното кафе в ЕС може да бъде изпито в България. Снимка: ЕК

Къде е най-евтино да си напазаруваш, да изпиеш чаша кафе или бира в Европейския съюз (ЕС)? Отговор на този въпрос дава съвместен проект на Евростат и националните статистики на страните от общността. Целта е да се събере информация, която да подпомогне развитието на единния европейски пазар.

По проекта се следят 156 продукта, продавани в 21 държави от ЕС. За много от случаите има много лесно обяснение на разликите – различен данък добавена стойност (ДДС), акцизи и т.н. Сравнявани са цените на храни, напитки, дрехи, развлекателни услуги и т.н. Националните статистики по принцип следят движението на цените на повечето продукти от тези групи в своите оценки за движението на индекса на цените.

Според последните данни, които се отнасят до 2012 година, чаша кафе в България се продава за средно 0,54 евро, което е най-ниската цена в 21 държави от ЕС. Цена под 1 евро може да бъде намерена още в шест държави от общността. Най-скъпото кафе се продава в Швейцария.

За да се насладите на чаша кафе в швейцарско кафене, ще трябва да отделите средно 3,29 евро. Швейцария не е член на ЕС, но членува в Европейската икономическа общност, заедно с Норвегия и Исландия, и Европейската статистическа служба набира данни и за тях.

За много хора кафето не върви без цигара. По данни на Евростат най-ниска е цената на пакет цигари в Латвия – 2,32 евро. В шест държави от ЕС цената е под 3 евро за пакет. Сред тях е и България, където кутия цигари се продава на средна цена от около 2,40 евро.

Не е лесно на пушачите във Великобритания и Ирландия. Там те плащат по 9 евро за пакет цигари. Над 5 евро е цената на цигарите в Германия, Белгия, Холандия и Швейцария.

Цената на захарта също е анализирана от Евростат. Според данните най-евтино е да си купиш килограм захар в Полша – средно 0,92 евро. На обратния полюс е Кипър с цена от 1,46 евро за килограм. В България суровината се продава средно срещу 1,10 евро за килограм.

Само в две държави ходенето на кино е по-евтино, отколкото в България. Данните на статистиката показва, че в Словакия билетът струва средно 3,27 евро. Най-високата цена е във Финландия – 10,93 евро. В България средната цена на билета е малко под 4 евро.

Като цяло, що се отнася до хранителните продукти, България не винаги е мястото, където може да се напазарува най-евтино в ЕС. От представените данни е видно, че цените на месото, прясното мляко и яйцата у нас са съизмерими с тези в другите страни от общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Най-евтино е винаги у дома.Добавената стойност винаги е по-голяма, когато някой друг ти го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 1
emos
преди 10 години
Страхотно проучване,но защо ли я няма часта колко трябва да се работи за чаша кафе в България и колко в Швейцария?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Е как къде? В "Lafka". Ривете са Евродепутати, кат не искахте Пеевски, пийте са скъпо кафе. Щеше иначе да ви отвори една Lafka в мазето на ЕПето и а жулите кафенце ама човек сам каквото си направи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още