IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Последното табу: Защо никой не говори за пари

Около 44 на сто от американците посочват темата за личните финанси като най-трудната за обсъждане

15:01 | 31.03.14 г.
Последното табу: Защо никой не говори за пари

Има няколко теми, чието обсъждане може да разгорещи всеки разговор – религия, политика, здраве, смърт... Що се отнася обаче до най-трудния възможен разговор, ново проучване на банката Wells Fargo & Co сочи един ясен победител: парите, пише Ройтерс.

Оказва се, че 44 на сто от американците посочват темата за личните финанси като най-трудната за обсъждане. Дори екзистенциална тема като смъртта, която би могло да се очаква да оглави подобно проучване, се нарежда на второ място с дял от 38%.

Също далеч назад са „взривоопасни“ теми като политика (35%) и религия (32%).

Защо в общество, считано за едно от най-богатите в света, хората се притесняват да обсъждат толкова основна тема?

„Това е толкова зареден разговор, има толкова много подтекст и скрито значение около парите“, коментира Даниел Кросби, експерт по финансово поведение и шеф на IncBlot Organizational Psychology в Алабама.

„Парите означават щастие, власт и лична ефективност, затова могат да бъдат доста плашещи“, посочва Кросби. „Когато парите не достигат, това може да се възприеме като недостатък, а когато има много пари, може да се появят опасения, че алчността заема мястото на искрената любов.“

Каквато и да е причината да се избягва темата, мълчанието не е дълготрайно решение. Експертите излагат няколко ключови принципа, които помагат да се преодолее това табу.

Сред тях са осъзнаването на факта, че другите хора също се чувстват така, както и че премълчаването пречи - ако не се обърне внимание, проблемът с парите може да се задълбочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още