IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колекция на осъден за измами бизнесмен донесе 13 млн. долара на търг

Разпродажбата на общо 228-те лота генерира най-високите приходи от колекция на американско народно изкуство в историята на аукционите

10:14 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фигурата на дядо Коледа от Самюъл Роб. <em>Снимка: Sotheby&#39;s</em></p>

Фигурата на дядо Коледа от Самюъл Роб. Снимка: Sotheby's

Колекция от народно изкуство, събрана от Ралф О. Езмерян - бивш почетен председател на Американския музей за народно изкуство, който излежава шестгодишна присъда за измама, донесе рекордните 13 млн. долара на търг на Sotheby's в Ню Йорк, предаде Bloomberg.

Разпродажбата на общо 228-те лота се състоя на 25 януари и генерира най-високите приходи от колекция на американско народно изкуство в историята на аукционите.

Водещият лот на търга, организиран по заповед на американски съд по фалитите, бе фигура на дядо Коледа от Самюъл Роб. Тя бе продадена за 875 000 долара - повече от три пъти от максималната прогноза за цена от 250 000 долара. Творецът изработил фигурата като подарък за Коледа за дъщеря си Елизабет през 1923 г.

Аукционът събра 10,5 млн. долара за кредиторите на Езмерян, които са завели искове за общо над 140 млн. долара.

73-годишният Езмерян, бивш собственик на бижутерската компания Fred Leighton Holding Inc. в Ню Йорк, бе признат за виновен в измама и осъден на затвор през 2011 г. заради схема за укриване на активи от съд по фалитите, както и банкови измами.

Езмерян бе обещал колекцията си на Американския музей за народно изкуство, където той бе попечител. Все пак музеят успя да запази 53 творби на стойност между 7,8 и 11 млн. долара. Останалата част от колекцията от общо 327 предмета се оценяваше на сума между 6,3 и 9,5 млн. долара.

Общо 40 лота на стойност 900 000 долара не успяха да намерят купувачи.

Аукционът на Sotheby's не бе първата разпродажба на творби, собственост на Езмерян. През 2008 г. един от най-добрите екземпляри в колекцията му - картината на библейска тематика "The Peaceable Kindgom" от Едуард Хикс донесе 9,7 млн. долара на търг на Sotheby's в Ню Йорк. Колекционерът бе обещал творбата на музея за народно изксутво, където тя бе изложена. В същото време обаче той я бе заложил като гаранция в Sotheby's.

Езмерян, който излежава присъдата си в Пенсилвания, трябва да бъде освободен през ноември 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още