IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъж спечели картина на Пикасо от благотворителна томбола

Произведението, чиято подажба набира средства за спасяване на древния ливански град Тир, е оценено на 1 млн. долара

14:49 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Картина на Пикасо, оценена на 1 млн. долара беше спечелена от американец, който плати само 100 евро за билет, даващ му възможност за участие в благотворителна онлайн томбола, съобщава BBC.

25-годишният Джери Гонано твърди, че е търсил картина, която да окачи на стената си, когато прочел статия за томболата, която щяла да се разиграе в Sotheby’s в Париж.

“L'Homme au Gibus” беше закупена от благотворителна организация, чиято цел е да спаси древния ливански град Тир. За томболата тя предвидила 50 000 билета, струващи по 100 евро, с надеждата да събере 5 млн. долара.

Печелившият билет е избран от компютърна система на 18 декември. Късметлията се оказа мениджърът проекти в пенсилванска компания Джери Гонано.

Въпреки огромната стойност на новата си придобивка, той твърди, че поне засега не планира да продава произведението на изкуството.

По думите на организаторите в събитието са се включили купувачи от цял свят, като най-голяма част от тях са от САЩ.
Творбата от 1914 г. е купена от регистрираната в ЮНЕСКО Международна асоциация за спасяването на Тир. Картината, която преди това се намирала в галерия в Ню Йорк, е взета с голям банков заем.

Организаторите на томболата твърдят, че са платили по-малко от 1 млн. за произведението, въпреки че експертите от Sotheby’s са го оценили на тази сума.

Внукът на художника, Оливие Пикасо, заяви, че дядо му би одобрил идеята. “Дядо ми беше пионер във всичко, в любовния си живот, в изкуството си, така че тази вечер съм сигурен, че той щеше да помогне за каузата”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още