IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Райън О'Нийл получи право да задържи портрет от Уорхол

Актьорът водеше спор за портрета на съпругата си с Университета в Тексас

16:05 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Райън О&#39;Нийл може да задържи творбата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Райън О'Нийл може да задържи творбата. Снимка: Ройтерс

Актьорът Райън О'Нийл ще може да задържи портрет на покойната си и дългогодишна партньорка Фара Фосет, нарисуван от известния артист Анди Уорхол, предаде Ройтерс. Това ще стане възможно, след като съдебно жури реши, че актьорът има право да бъде собственик на творбата в съдебен спор с Университета в Тексас.

Учебното заведение заведе дело срещу О'Нийл през 2011 г., след като звездата от "Ангелите на Чарли" завеща колекцията си от произведения на изкуството на университета преди смъртта си през 2009 г. Колекцията включва подобен портрет на Фосет, нарисуван от Уорхол през 1980 г. - периода, в който е създадена и творбата, обект на делото. Според университета Фосет искала той да притежава и двете картини.

Портретът, заради който бе заведено делото, е окачен в спалнята на О'Нийл в къщата му в Малибу и бил намерен от университета, след като бил показан в епизод от риалити шоу с участието на актьора.

Холивудската двойка О'Нийл и Фосет никога не са имали брак, но бурната им връзка продължава 30 години и имат син от нея. Тя бе възобновена малко преди смъртта на актрисата от рак на 62-годишна възраст.

Пред съда 72-годишният О'Нийл заяви, че Уорхол е бил техен приятел и му дал портрета, както и че Фосет и приятелите ѝ признават, че той е неин собственик.

Според адвоката на О'Нийл портретът на Уорхол, който почина през 1987 г. на 58-годишна възраст, струва между 800 000 и 1 000 000 долара. Оценителят, нает от университета, който също свидетелства по делото, оцени творбата на 12 млн. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още