IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-влиятелните играчи в света на изкуството?

Съоснователят на фирмата за частен капитал Apollo Global Management Леон Блек за първи път попадна в класацията на сп. Art & Auction

17:43 | 01.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Леон Блек влезе в класацията за първи път. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Леон Блек влезе в класацията за първи път. Снимка: Ройтерс

Леон Блек, милиардерът и съосновател на фирмата за частен капитал Apollo Global Management, за първи път попадна в класацията на сп. Art & Auction на 10-имата най-влиятелни играчи в света на изкуството, предаде Bloomberg.

Блек е на 8-о място в изданието "Power 100" за 2013 г., изпреварвайки Шейх Ал-Маяса бинт Хамад бин Халифа Ал-Тани от Катар, който бе на върха на класацията преди две години.

През май 2012 г. Блек плати 120 млн. долара за "Писъкът" (The Scream) на Едуард Мунк - рекордна цена за произведение на изкуството по онова време, след което зае картината за период от шест месеца за изложба на Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк.

Състоянието на 62-годишния президент и главен изпълнителен директор на Apollo, който бе един от основателите на компанията през 1990 г., се оценява на 8,7 млрд. долара, според индекса на милиардерите, който изготвя Bloomberg.

През октомври 2012 г. Блек придоби Phaidon Press Ltd. - издател на визуално изкуство, за неизвестна сума. Два месеца по-късно той плати 47,8 млн. долара за рисунка от Рафаело - "Глава на млад апостол" (Head of a Young Apostle).

Начело на класацията е Джеф Кунс, който стана най-скъпият жив артист, след като този месец скулптурата му "Куче балон" (Balloon Dog) бе продадена за 58,4 млн. долара на търг на Christies.

На второ място е Дейвид Зуинър, който откри нова галерия в Ню Йорк с площ от 2800 кв. м и привлече артисти като Кунс, Ричард Сера и Яйои Кусама. Лари Гагосян, чиято империя включва 13 галерии, е на шеста позиция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още